Покойният баща Стамо бил виновен за трагедията на Митко и сестра му Златка в блок 35

Покойният баща Стамо е виновен за трагедията на Димитър Петков и сестра му Златка. В това са категорични съседите на двамата в бл. 35 на кърджалийския кв. “Възрожденци”.
Ден по-късно по темата писаха и всички национални медии.

Бащата Стамо, който бил пенсиониран счетоводител, приживе бил изключително властен и е тормозел цялото семейство, пише „24 часа”. “Държеше се изключително грубо със семейството си. Биеше ги при най-малък повод”, твърди възрастна съседка. Според нея именно това е довело до тежкото психично състояние на двамата. Митко е инженер и преди да полудее, е работел в местния металургичен комбинат, а сестра му е била акушерка.

“Освен всичко друго бай Стамо беше изключително стиснат. Караше ги да ходят по нужда навън, за да не използват вода в апартамента, твърдят съседи. Те допълват, че преди 20-ина години семейството е било доста заможно и като пример посочват, че Петкови притежават 2 апартамента в блока – на 4-ия и на 5-ия етаж. Дори и след пенсионирането си бащата продължил да работи. Той продавал по автобусни спирки и улици местни вестници.
“От ученик помня баба Цвета, която винаги продаваше различни плодове пред училището, което е точно срещу блока”, твърди съсед на сем. Петкови. Жената предлагала на учениците кофички с джанки, кайсии, круши, които семейството отглеждало в градина край квартала.
Митко не успял да се освободи до края от зависимостта си към семейството и останал стар ерген.
“Беше скромен и от време на време идваше в кварталната кръчма. Пиеше чаша-две бяло вино и приказваше малко, само ако го заговориш. Докато беше с всичкия си, все го питахме кога ще се ожени, а той отвръщаше, че няма коя да го вземе”, разказаха съседи. Злата имала неуспешен брак и след развода се прибрала при родителите си.
Когато Стамо си отива от този свят, децата му вече са болни. Грижите за семейството поел Димитър. Той носел храна в дома, защото майка му през последните години била трудноподвижна, а сестра му е почти сляпа. Двете жени не се разбирали и известен период от време живели разделени в двата апартамента. Димитър обаче ги събрал в едно жилище.
“Майката и дъщерята се караха често. Чуваха се крясъци. Съмнявам се, че Златка биеше майка си”, разказа съседка.
Петкови са разчитали на пенсиите на Цвета и Златка. Димитър често просел.
“Винаги си плащаше. Само веднъж поиска пакет кус-кус, грабна го и избяга. Седмица по-късно дойде да даде парите”, каза продавач в кварталния магазин. През последната година обаче търговците спрели да пускат Димитър в бакалиите заради миризмата, която се носела от него.
“Не се беше къпал от месеци, вонеше ужасно и имаше въшки. Уринираше безразборно навсякъде, включително от терасата на апартамента, обяснява продавачът. През последните седмици той ходел около блока само по бельо, което било изцапано с урина и фекалии.
Митко споделил в местния пощенски клон, че майка му е починала, но никой не приел думите му на сериозно. Тежката миризма във входа обаче накарала съседите да се усъмнят и да се обадят в полицията. Когато влязоха в апартамента на Петкови, беше ужасно. Не знам дали някога някой друг ще може да живее в това жилище, разказа съседка.
В спалнята на апартамента полицаите открили мумифицираното тяло на майката. Трупът бил завит с шалте, а върху лицето била сложена кърпа. Целият апартамент бил пълен с всевъзможни боклуци и не бил проветряван от месеци. “Изнесоха Цвета в малък черен вързоп. Нищо не беше останало от нея. Казаха, че е тежала не повече от 15 кг”, каза Мара Цвяткова, която също живее във входа. “Смъртта на жената е настъпила преди 6 или 7 месеца”, твърди съдебният лекар д-р Николай Маринов, извършил аутопсията. По трупа не е имало белези от насилие.
Съседи казаха, че за последно са виждали Цвета малко преди Нова година. Жената кашляла лошо. По това време Димитър е бил на принудително лечение в местната психиатрия.
“В началото на януари тази година мъжът успява да избяга от болницата. Откриват го след около седмица в дома му и принудително го връщат в психиатрията, където е лекуван до 14 февруари”, заяви шефът на болницата д-р Белин Илчев.

В момента и братът, и сестрата са настанени в психиатрията с диагноза шизофрения. Не е ясно колко време ще отнеме лечението им, а след като то приключи психиатрите ще търсят съдействие от социалните служби.

hard admin

*

Top