Покорителят на Антарктида идва в Кърджали за юбилея на СОУ „Отец Паисий”

Кърджалийци ще могат да се срещнат с професор Христо Пимпирев, автор на книгата „Антарктически дневници”. Срещата е организирана от СОУ „Отец Паисий” Кърджали, читалище „Обединение 1913″ и Регионалния исторически музей.
Събитието се посвещава на 100-годишните юбилеи на кърджалийското школо и народното читалище.
Четвърт век от активния живот на Христо Пимпирев, професор по геология в Софийския университет, е свързан с Антарктида. Той е водещ български полярен изследовател, участвал в 21 експедиции до ледения континент и пръв е развял българския трибагреник на най-южната точка на планетата-там, където се пресичат всички меридиани.

Книгата е откровен и завладяващ разказ за неимоверните трудности и удовлетвореността от превъзмогването им, за болките, съмненията и надеждите, за носталгията по близките и дома, за любовта и всеотдайността на работата, за нестихващото научно любопитство и радостта от постигнатото, за красотата на природата и искрените човешки взаимоотношения. Всичко описано е базирано върху отношението към живия свят на Антарктида – така симпатичното “общество” на пингвините…
Текстът е богато илюстриран с над 100 цветни снимки, дело на самия автор.
Макар, че подхожда към живота с трезвата мисъл и аргументация на учен, професорът отбелязва, че на Южния континент се наблюдават и някои странни явления.
“Сънищата там са необичайно цветни и ярки. Сънуваш най-вече починали близки. Може би наистина съществува врата към някакво друго измерение и тя е в Антарктида”, споделя той. Най-голямата му гордост е, че на 8 януари т.г. става първият българин, развял родния трибагреник от името на страната ни на Южния полюс редом с националните флагове на 12 големи полярни държави.
На 22 октомври от 17,15 часа съвместно с Университетско Издателство “Св. Кл. Охридски” и автора проф. Христо Пимпирев, ще има премиера на книгата в залата на Бизнесинкубатора, където ще може да се намери и томчето “Антарктически дневници”.

—————————————————————–
Страхотен пътеводител за планинари и туристи – виж повече тук!

hard admin

*

Top