Политически спор за тютюна! ДПС: Управлението на Бойко Борисов е виновно! ГЕРБ: Движението иска хората да останат трайно бедни

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви,че Движението застава зад протеста на тютюнопроизводителите. Депутатът от Момчилград декларира, че партията му подкрепя недоволството, защото исканията на тютюнопроизводителите били справедливи. Той заяви, че всичко, което земеделците искат, са го имали до 2009 година – до управлението на ГЕРБ.
„Законът за тютюна им гарантираше началото и краят на изкупната кампания. Ако се забави изкупната кампания, особено в такава мека зима като тази, тютюнът се влошава, той не може да ферментира в домашни условия. Второ – законът задължаваше МС да определя минимални изкупни цени. Трето – имаше фонд „Тютюн” за форсмажорни обстоятелства. Сега нищо от това не остана, защото Борисов и Цветанов отмениха закона за тютюна и поставиха тютюнопроизводителите буквално на произвола на съдбата”, каза още Местан и посочи, че тогава от ГЕРБ обяснили действията си с нови правила от Европа.
Лидерът на ДПС обясни, че се е въвел механизъм за национални доплащания за реферетен период: „Това го знаем, но понеже в цял свят въпросното производство е до някаква степен регулирано, то не може изцяло да бъде либерализирано, тъй като стигаме до такава ситуация, в каквато се намират тютюнопроизводителите днес. Ние имаме идеи за частично възстановяване на регулацията, за да се уредят законово интересите на тютюнопроизводителите”, допълни ДПС-лидерът.
За ДПС е важно хората, които работят тютюн, да останат трайно бедни, за да могат да ги манипулират по всякакъв начин. Това пък каза Цвета Караянчева, народен представител от ПГ на ГЕРБ и областен председател на ПП ГЕРБ – Кърджали. „Почвите не позволяват да се гледа друга култура и затова има такова скрито подпомагане, което други държави са направили във вид на агроекология за запазване на почвите, като се аргументират с това, че тютюнът е устойчива култура и няма да позволи да се разрушат почвите. Това трябва да направи правителството сега, за да може да се подпомогнат още малко тютюнопроизводителите, но това не е приоритет на ДПС”, заяви Караянчева.
„Това, което направи ГЕРБ, беше една стъпка към повишаване на доходите на тютюнопроизводителите – нещо, което те ненаправиха. Ако се върнем към 2009 г., министърът на земеделието от ДПС не направи абсолютно нищо, за да се продължи да се подпомага секторът тютюнопроизводство. Партия ГЕРБ в лицето на правителството, в лицето на нейните евродепутати подеха кампания и успяха да модифицират национално доплащане на тютюнопроизводителите”, посочи депутатът.
„Благодарение на тази наша кампания, благодарение на това, което ние направихме, сега 2014 г. отново ще има разрешени пари от Европейската комисия и национално доплащане на тютюнопроизводителите”, допълни тя.
hard admin

*

Top