Полицаи охраняваха полицаи в една кауза: Блокада в центъра на Кърджали-знамена, ръкопляскане и… придобивките остават (снимки и видео)

Около 100 служители на Областната дирекция на МВР блокираха за близо 30 минути най-натоварения пътен участък в Кърджали-кръговото кръстовище на автогара „21 век”. Четири лъча протестиращи „запушиха” входовете на кръстовището в 12 часа в сряда, образувайки колони от автомобили по двата централни булеварда-„България” и „Беломорски”. Недоволството на служителите на вътрешното ведомство бе предизкивано от готвените промени в Закона за МВР, с които ще бъдат намалени обезщетенията на пенсионираните служители наполовина. Те ще изгубят и процента за прослужено време, предвиждаше се също и размерът на отпуските им да бъде намален.

„Ситуацията е динамична, протестите ще се ориентират спрямо обстановката”, заяви лидерът на синдикално сдружение 66 към МВР Павел Павлов. Минути по-късно пък на място пристигна и директорът на ОД на МВР-Кърджали старши

комисар Венцислав Момчилов. Той заяви пред протестиращите, че в дирекцията е получено съобщение от главния секретар, от което става ясно, че след преговорите в столицата, всички придобивки на служителите в системата ще бъдат запазени. Единствено е възможна промяна в категорията труд. По сега действащия Закон служителите на МВР могат да се пенсионират след 27 години трудов стаж при първа категория труд. Всеки служител при излизане в пенсия пък получава обезщетение в размер на 20 работни заплати.

Малко след като бе съобщена новината, протестиращите прекратиха протеста с ръкопляскане.
Блокада имаше и край Кирково. За половин час бе затворен за движение пътят за Маказа.
Припомняме, че във вторник вечерта служители на МВР-дирекцията в Кърджали блокираха главния път Кърджали-Хасково в района на КПП „Чилик”.

hard admin

*

Top