Полицай се черпи цяла нощ с Хасан, шофира пиян, катастрофира, отказва проверка, бяга от работа – уволнен е

Старши полицай от крумовградското управление бе уволнен след като шофира в нетрезво състояние, катастрофира и отказа да му бъде извършена проверка за употреба на алкохол. Пияният служител от “Охранителна полиция” А. Е. К. не се явил и на работа.
Заповедта за уволнение била издадена от директора на областната полиция в Кърджали. Прието е, че „на 28.03.2013 г., след употреба на алкохол, старши полицай А. Е. К. управлявал лек автомобил, при което извършил пътно-транспортно произшествие, напуснал района на ПТП, отказал да бъде проверен за алкохол с техническо средство „Дрегер”, не изпълнил разпореждане да даде кръвна проба за изследване и на горната дата не се явил на работа без уважителни причини”.
След катастрофата той тръгнал пеша към Крумовград. Полицаите го настигнали с патрулната кола и го качили, но той отказал да им съдейства. Същия ден в 8.30 часа А. К. трябвало да встъпи в наряд, но заради състоянието си, не се явил в полицейското управление.
Полицаят управлявал автомобил “Ауди А4”. Двама негови колеги и медицинско лице в Спешна помощ в Крумовград са дали обяснения за инцидента. В тях е отбелязано:
„На 28 март, към 09,30 часа, полицай А. К. е бил в явно нетрезво състояние и миришел силно на алкохол. Още с влизането си в Спешния център категорично заявил, че няма да даде кръвна проба и без да бъде искано от него, направил демонстрация, като започнал да се върти на показалец в кръг, което, заедно с превъзбуденото му състояние, е индикация, че е употребил алкохол”.
На 3 април А. К. дал писмени обяснения, в които посочил, че на 27 март, късно вечерта, заедно с лицето Хасан Кисьов, отишли в село. Егрек в дома на родителите на Кисьов, за да монтират бойлер. Там употребили алкохол – “по две ракии”.  На следващия ден, около 6.00 часа сутринта, тръгнали с лекия автомобил на Кисьов от с.Егрек за гр.Крумовград, като автомобилът бил управляван от полицая. По пътя претърпели ПТП – удар в мантинела и крайпътно дърво, вследствие на което пропаднали във водосток.
Посочените деяния полицейският шеф определил като:
1. неявяване на работа за един ден без уважителна причина, за което нарушение е предвидено дисциплинарно наказание “порицание”;
2. деяния, несъвместими с етичните правила за поведение, станали известни в Крумовград и уронване на престижа на службата, за които е предвидено наказание „уволнение”.
На 15 април директорът на полицията уволнил А. К. Вчера съдът в Кърджали отхвърли жалбата на отстранения от служба. Той може да обори заповедта за уволнение и пред Върховния административен съд.
hard admin

*

Top