Полицията дебне за опасни фойерверки, в новогодишната нощ във въздуха на Кърджали ще бъдат изстреляни към 200 000 лева

Официално предупреждение към хората отправиха от МВР заради използването на пиратки за Нова година. До всички районни управления в Кърджалийско е издадена заповед за особена бдителност по пазари и тържища, където незаконно се продават подобни продукти.
От Областната дирекция на МВР припомнят, че увеселителните фойерверки и пиротехнически изделия трябва да се купуват само от лицензирани магазини, тъй като използване на саморъчно направени бомбички крие рискове от наранявания и пожари. Обръща се внимание, че употребата на пиратки е забранена в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на лечебни заведения, училища, социални домове, църкви и манастири.
Предприети са действия за недопускане на нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия на места без разрешения. За констатирани нарушения ще бъде търсена най-строга наказателна и административна отговорност от лицата, предупреждават органите на реда.
Заради кризата все по-малко хора се отбиват в специализираните магазини, за да си вземат задължителните за новогодишната нощ зари и конфети, отчитат търговците. Въпреки това обаче кърджалийци ще дадат около 200 000 лева за празничното шоу, гласи неофициалната информация на търговците.
Средно 20 лева ще отдели всяко семейство за новогодишните фойерверки.
Изключително атрактивни са и римските свещи, които правят заря или изхвърлят огнени топчета. Те имат по осем изстрела. Важно е обаче да не се държат в ръка. Трябва да бъдат забити в земята или да са закрепени за твърда повърхност. Една свещ струва между 8 и 15 лева.
Най- грандиозната заря е със 100 изстрела.
Популярните напоследък летящи фенери, които се издигат на височина до километър и могат да летят около 20 минути.
Специалистите съветват да се купува пиротехника само от лицензирани магазини. Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употреба на български език, като задължително трябва да бъде обозначено колко изстрела се съдържат в кутията и колко нависоко летят ракетите.
hard admin

*

Top