Половината от младите хора в Кърджали работят зад граница

Близо половината от младите хора в област Кърджали работят в чужбина, като в селата на гурбет тръгват над 80 процента от местните жители, пише в очерка за гурбета столичен вестник. Предпочитаните дестинации са Англия, Германия и Гърция.
От автогарата в Кърджали всеки ден заминават около 30 автобуса по международни линии. Оттук по-лесно можеш да стигнеш до Франкфурт, отколкото до Варна. За германския град пътуват три автобуса дневно, а за българския – само един.
В Испания, доскоро хит за гурбетчиите, в момента работят само трайно установилите се там. Както вече 24rodopi.com писа, последно за Испания се търсеха над 100 кърджалийки за бране на ягоди, които ще получават по 40 евро на ден.
В Англия мъжете се трудят в строителството, а жените чистят къщи и гледат възрастни хора. Много от заминалите по-рано имат собствени фирми и са сформирали строителни бригади. Търсят се групи, в които има специалисти по всичко и могат изцяло да завършат даден строителен обект.
Най-често българите са ангажирани с ремонти на офиси, магазини и жилищни сгради, обяснява Янчо Нарлиев, който от осем години работи в Лондон. Заплащането зависи от броя на обектите, но обикновено е около 2000 паун­да месечно. При жените то е по-скромно – около 1000-1200 паунда, но за да бъде достигната тази сума, трябва да се чистят поне по две къщи на ден.
За Германия заминават основно мъже. Там работа има в строителството, а заплащането стига и до 3000 евро на месец. Хората от Кърджали основно се насочват към югозападната част на Германия, където имат изградени контакти със строителни предприемачи. Предпочита се работата „на акорд”, а работническите бригади се сформират още в България.
В Гърция заетостта е в земеделието. Заради по-високите изкупни цени и по-големите евросубсидии местните фермери могат да си позволят наемни работници от България, а заплащането е около 800 евро на месец. Родопчани се ангажират в отглеждането на тютюн и окопаването на памук. По-високо е заплащането в туристическия бизнес. Извън активния сезон надницата е между 40 и 50 евро, а през лятото достига и до 100 евро. Предпочитани са гръцките острови, а някои от селата вече имат колонии на Хиос, Корфу и Родос.
hard admin

*

Top