Положението „Ебе Санд” до пълно прееб.ване

Това, че „Шахинлер“ окраде „Пума“ е само началото

Някакъв си бивш датски футболист, по-известен в БГ само със семантиката на малкото си име, пробва да надъха скандинавския тим преди сблъсъка с нашите. Въпросният Ебе Санд рекъл, че националите на Дания ги чака омраза и истинска буря на стадион „Васил Левски” по време на петъчната квалификация. С хляб, сол и бъклица вино няма да бъдат посрещнати, но чак пък с омраза? При това от най-вероятно-полупразен стадион. Ебе нещо се еб.ва с феновете. То кой ли не го прави последно време, но това е друга тема.
Надъхва си нещо своя тим датчанинът, Ебе-на работа с други думи. За омраза да говори обаче, е доста пресилено. В България чужденците винаги са били посрещани с прекалени салтанати. Хеле из Родопите. Да не се мерне иностранец тъдява. Все ще го задърпа някой нашенец, че видиш ли, трябвало помощ-„Забравихте ни бе!”. Да, ама освен бъклицата, бива малко и дряновица за здраве, пък и за респект. Щото като се дръпне една икономическа линия в текстила, да речем-от Предела та до Източните Родопи, такива инвестиции ще видим, че направо става „Адидас”, „Пума” и три синджира роби. Като заговорихме за последните-те пък периодично си ни вкарват в разни черни списъци, пак благодарение ноу-хауто на различни инвеститори. Случаят с „Шахинлер” и „безобидната” чаршия на стоки с логото на „Пума” е пресен пример. Едва ли не фирмата стартирала кампания „Нашите работници-най-марково облечени”, раздавайки им на безценица дефектните стоки с лого на световния гигант, които инак трябвало да бъдат унищожени. Покрай всичката доброта, че облекли и сума села из региона. Приказки от сорта „ние го правим за бедните хора, които не могат да си позволят марковите дрехи в магазините” в съда обаче не вървят. Да бяха помислили за заплатите на същите бедняци, но… Други подобни в бранша пък шиеха за разни футболни отбори в Испания, Германия и къде ли не. Част от аванса на работниците се изплащаше в чорапи и потници на водещи тимове. И така докато в един хубав ден маститият инвеститор не отстъпи от региона с куп задължения, прецакани шивачки и нулев рейтинг на доверие по хоризонталата в посока Запад-Изток. Шибаното е, че подобни инвеститори обясняват наляво и дясно как КПД-то на нашенките не било и наполовина като в Холандия и Турция, примерно, та затова и парите не били същите. И докато заоправдават възнагражденията в купони, гащи и чоропогащници, поредният бус с родопчанки тръгва към „белия” свят, за да пришива същите лога, но в 8-часов работен ден и задължителна почивка. А шивашките тарикатски фирми трупат авоари за сметка на реномето на държавата, региона и робския труд за жълти стотинки и дефектни гащи.
Ебе-на работа. Поне да можехме да мразим несправедливото, тъй както ненавиждаме себе си понякога! Отвсякъде „Ебе Санд”, но сами си се прееб.ваме.
А скандалът „Шахинлер“ окраде „Пума“ е само началото. Тъжните истини тепърва ще излизат наяве.

От редакцията

hard admin

*

Top