Положиха основите на 168-метровия мост, който ще свързва Момчилград с пътя за Маказа

Положени вече са основите на новия мост над река Върбица, който ще свързва пряко Момчилград с международния път за Гърция през прохода Маказа”. Изградени са вече бетонните подпори на съоръжението, оформени са и подстъпите към моста, като работните дейности текат с пълна сила. По прогноза на експертите, съоръжението ще бъде завършено до края на юли тази година.
Припомняме, че Община Момчилград в началото на тази година даде старт на един от най-значимите си проекти за изграждането на пътната връзка на общинския център с трасето за южната ни съседка. След изграждането на отсечката разстоянието за пътуващите през Момчилград и Крумовград до ГКПП „Маказа” ще бъде скъсено с над 10 км, съобщават от пресцентъра на Общинска администрация.
В момента пътната връзка между двете общини и граничния пункт с Гърция се осъществява през спирка „Джебел”. Реализирането на проекта е от съществено значение за развитието на бизнеса и туризма в региона.  Средствата за реализирането на проекта са осигурени по

Програмата за развитие на селските райони.

Новата пътна връзка започва от кръговото движение откъм Кърджали и продължава до разклона край село Градинка. Дължината на трасето е 1205 м., като ще има тротоар от едната страна за движение на пешеходци. Мостът над река Върбица пък е с дължина 168 м, колоните са с височина от 10 м.
Новото съоръжение ще поеме и потока от преминаващи автомобили през въженият мост, който от дълги години насам е единствената връзка на село Садовица с Момчилград. То е построено със средства на Японското правителство, като първоначално е предназначен единствено за пешеходци. С много усилия община Момчилград успя да реновира и пригоди съоръжението за преминаване на леки автомобили и линейки при аварии.
24rodopi.com
hard admin

*

Top