Портрети на интересни лица от региона ще красят Дъждовница

Две студентки по история на изкуството от университета „Джон Кабът” в Рим и студентката в магистърската програма на университета „Мимар Синан” в Истанбул Лилия Пангелова провеждат теренно изследване в Дъждовница до 23 август за събиране на местни истории, традиционни и художествени практики. Сътрудничат им деца, младежи и хора от най-старите фамилии. Една от целите на тазгодишното евроучилище е да бъде подготвена изложба от портрети на хората от региона, която да украсява селото.
Даян Роъм е 24-годишна художничка от САЩ, щата Тенеси, авторка е на различни проекти за изкуство на открито и на индивидуален проект за създаване на галерия без използване на електричество за осветление на обектите в нея. Тя работи като мениджър-редактор в американския павилион на 55-то венецианско биенале, асистент директор в широко коментирания проект „Теветерно” на южноафриканския художник Уйлям Кентридж и композитора Филип Милер, състоял се като пърформанс на живо на Пиаца Тевере в Рим през 2012 г. Кирила Цветковска е от Македония, специализира при проф. Ерик Де Сена по темата “Античният Рим и неговите монументи”. Това е един от многото специализирани курсове в университета „Джон Кабът”. Резиденцията на трите студентки се подготвя от миналата година, а те използват времето в Дъждовница да работят с местните деца и младежи по темата „Как да използваме местните изследвания, за да представим скритите ресурси на нашето родно място”.
В лятната програма в Дъждовница от 24 до 31 август ще вземат участие 10 художника, сценаристи и преводачи от България и две турски художнички от Одрин с гостуваща изложба, която ще бъде показана и в Артгалерията.
От 1 до 7 септември, когато е тазгодишният Празник на Терлика, деца и младежи от Дъждовница с екипа на артдвижение „Кръг” ще превърнат селото в галерия.

—————————————————————–
Само сега спечели смартфон SAMSUNG и още много награди!виж

hard admin

*

Top