Посланикът на Израел: Едно от най-красивите места на България е тук, ще доведа инвеститори при следващата визита в Кърджали

Негово превъзходителство израелският посланик Шаул Камиса Раз прояви силен интерес към образованието в Кърджали. Той попита при среща с кмета Хасан Азис какви университети има в града. Дипломатът прояви интерес и към приложението на разпространените в нашия регион минерали зеолит и бентонит. През време на изложението на кмета инж. Азис посланикът си водеше записки.
Хасан Азис оредели Кърджали като добро място за инвестиции и посочи, че градът е на транспортен коридор №9, свързващ Северно с Бяло море. Кметът не пропусна да спомене, че в миналото градът е бил средище на трите монотеистични религии и в центъра му са се издигали джамия,синагога и църква. Синагогата е изгоряла,но кърджалийци са поставили на нейно място паметен знак.
Кметът каза, че добрите взаимоотношения между етносите привличат инвеститори. Показателен е случаят с турски гражданин от еврейски произход инвестирал в завода „Теклас-България”. Кметът призна ,че три пъти е пътувал до Турция докато инвестицията дойде в нашия град.
Домакинът посочи, че в последните години градът се благоустроява. Изградено е „Водното огледало”, „Пазарът на производителите”, парк „Арпезос Север”.
Негово превъзходителство израелският посланик Шаул Камиса Раз се е ангажирал да доведе инвеститори в Кърджали при следваща визита в града. Това съобщи пред журналисти зам.-областният управител на Кърджали Муса Сеидахмед. Той проведе кратък разговор с дипломата в петъчния следобед.
Говорихме не само за развитие на културните контакти, но и на икономическите, сподели още зам.-областният управител, имайки предвид, че гостът му пристигна в Кърджали за премиерата на постановката „Опасни игри” на израелска авторка.
Сеидахмед посочи,че посланикът дълги години е бил кмет в Израел и добре познава културата на наши работници-строители, пребиваващи в неговата родина.
Шаул Камиса Раз посочи, че е решил да разчупи шаблона, наследен от неговите предшественици и е решил да посещава различни региони в страната извън столицата.
Смята да проявява повече внимание към райони като кърджалийският. Той посочи също, че е видял в Муса Сеидахмед желание да развива областта. Предпоставка за това било доброто сътрудничество с кмета Хасан Азис.
Има потенциал да се правят много неща тук. Вие живеете в един от най-красивите райони на страната, заключи посланикът.
Георги Кулов

hard admin

*

Top