Посланик Арамаз: Да бъдеш турчин в Турция е лесно, трудно е да бъдеш турчин на друго място

Гюнер ШЮКРИ
 
Декларация, относно изучаването на учебния предмет майчин език в българската образователна система бе приета в Кърджали от участниците в обществената дискусия посветена на 21 февруари – Международния ден на майчиния език. В текста на Декларацията се посочва, че майчиният език трябва да бъде признат от българското законодателство за общообразователен предмет. Неговото изучаване да не бъде регламентирано от подзаконов нормативен акт, а от закон. Той трябва да премахне всички ограничения за организиране на обучението по майчин език. Разработването и финансовото обезпечаване на учебниците по майчин език изрично да бъдат приравнени към тези за общообразователните предмети.
„Убедени сме, че българските демократични институции ще намерят нужната воля да защитят мястото на България в семейството на просветените народи и ще направят излишно пренасянето на проблема извън правомощията на законодателната и изпълнителната власт в България”, се казва още в декларацията. В нея се подписаха представителите на шестнадесет граждански и неправителствени организация от страната. Тя ще бъде изпратена до президента на Република България Росен Плевнелиев, председателя на 41-то Народно събрание Цецка Цачева, Европейския парламент, омбудсмана на Република България.
Днес в Дома на културата в Кърджали се проведе обществената дискусия посветена на Международния ден на майчиния език на тема „Проблемите на майчиния турски език в България”. Тя бе организирана от Дружеството на учителите по турски език в Южна България съвместно с Дружеството на преподавателите по турски език от Северна и Източна България.
Официални гости на форума бяха посланикът на Република Турция в България Исмаил Арамаз, генералният консул в Пловдив Шенер Джебеджи, новият председател на ДПС Лютви Местан, народните представители Ремзи Осман, Камен Константинов, Хамид Хамид, Неджми Али, Тунджай Наим, Гюнер Сербест.  Тук бяха още Шабанали Ахмед, председател на Висшия мюсюлмански съвет, кметове на населени места, преподаватели по турски език.
Дискусията бе открита от председателят на Дружеството на преподавателите по турски език от Южна България Харун Бекир.
В своето приветствие посланикът на Турция у нас Исмаил Арамаз заяви, че да бъдеш турчин в Турция е лесно, трудно е да бъдеш турчин на друго място и обра бурните овации на присъстващите. Той подчерта, че без книжовното владеене на майчиния език и без книжното владеене на българския език децата от турски произход не могат да говорят добре и други езици. Според Арамаз най-доброто нещо, което може да се остави на следващите поколения е езикът, и в тази връзка отбелязването на Международния ден на майчиния език е много значимо.
Емине Халил, председател на Дружеството на учителите по турски език в Северна и Източна България и преподавател по турски език в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” изнесе обширен доклад за проблемите на обучението по майчин турски език в България.
hard admin

*

Top