Посредници сформират групи за бране на боровинки в Швеция, от полицията предупреждават: Не тръгвайте без пари и здравна застраховка!

Посредници търсят в Кърджалийско берачи на боровинки в Швеция, но кандидат-гурбетчиите могат да попаднат в пипалата на организирана престъпна група.
„Записах се в група за бране на боровинки. Обясниха ми, че ще ги изкупуват за 5 евро щайга плодове, а след три месеца като се върна ще имам спестени около 3 000 лева. Условията били малко тежки, щели сме да спим в палатки в гората, но се струвало”, разказаха пред 24rodopi.com записали се за гурбет жители на квартал „Боровец”. Те не знаеха, че в Швеция брането на боровинки е свободно и не е нужно да се плаща на посредници.
От регионалния пресцентър на МВР в Кърджали пък разпространиха съобщение, в което се казва:
Българските граждани, които плануват да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че в кралството съществуват изисквания всеки работник да притежава здравна застраховка, да разполага със средства за издръжка по време на пребиваването си и за завръщане в България, в случай че изпадне в трудна ситуация .
Преди заминаване всеки следва да се запознае и със съществуващото национално законодателство, регулиращо ползването на земи и условията за пребиваване на чужди граждани, за да не стане лесна жертва на трудова експлоатация . Потенциалните работници трябва да са информирани, че част от прекупвачите на боровинки / които са както шведи, така и българи / извършват нелегитимно изкупуване на плодовете на цени три пъти по ниски от реалните.
Липсата на предварително подсигурени нормални условия за живот и несигурността по отношение на добива и доходите, както и изискването прекупвачите  на горски плодове в Швеция да изкупуват плодовете единствено от лицензирани за това фирми, могат  да  поставят много български граждани в безизходица, далеч от дома им, без необходимите средства да се приберат в България .
Затова преди заминаване, в интерес на своята сигурност, всеки сезонен работник е добре да предприеме следните действия :
Да проучи агенцията-посредник, която му предлага сезонна работа, като списък на агенциите, лицензирани за трудово посредничество, е поместен на електронната страница на Агенцията по заетостта.
Да се информира за работодателя, при когото отива на работа .
Да подпише трудов договор, изготвен както на официалния език на работодателя, така и на български език, като предварително се запознае с условията по него .
Под никакъв предлог да не предава документите си за самоличност на трети лица .
Да се посъветва с Националната комисия за трафик на хора, Агенцията по заетостта и нейните подразделения по местоживеене относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина .
Да се погрижи да вземе със себе си адрес и телефон на българското посолство в страната и ако попадне в рискова ситуация, незабавно да се свърже с посолството и с местната полиция, за да му бъде оказана помощ .
Информация за  избягване на рисковете при сезонна работа в Швеция  е публикувана и на двата електронни сайта на Агенцията по заетостта, които са общодостъпни.
24rodopi.com
hard admin

*

Top