Поточница тъгува по лозята си

  • Възраждането на поминъка може да се окаже мисия невъзможна заради наследниците на земята, разпилени по света

"vspace="Снежана ГОРАНОВА
Крумовградското село Поточница преди двадесетина години имаше по-различна слава от тази на селата в Родопите, където само тютюнопроизводството е на почит. Тук отглеждаха лозя и гроздето радваше не само стопаните си. И сега жителите му знаят, че земята им е добра за този вид трайни насаждения. Още не са изгаснали съвсем и надеждите, че поминъкът може да се възроди и да носи добри доходи на хората. По-амбицираните не се предават и правят нови почвено-климатични изследвания не само в землището на Поточница, но и около пътя за Ивайловград. Резултатите от тях ще са сигурна гаранция за успех на начинанието им.
Десетки хора, които се занимават със селско стопанство в Крумовградско, преминаха курс за обучение по лозарство и имат готовност да се посветят на този отрасъл, каза за “Нов живот” кметът на общината Себихан Мехмед. Тези, които искат да възродят лозарството в Поточница, не се плашат толкова от скъпата инвестиция, колкото от неизвестността. Собствениците на земите вече са починали, а повечето от наследниците им са се разпилели по света и няма от кого да купят или наемат ниви. Това е проблем, който трудно може да се реши, допълни градоначалникът. Хора от селото живеят не само в Турция, но и във вътрешността на страната и издирването им може да се окаже мисия невъзможна.
Голяма част от старите лозови насаждения край Поточница пустеят и никой няма полза от това. Заедно с тях си отива и една възможност за района, най-вече на младите, тъй като модерните технологии в лозарството са привлекателни и биха могли да ги задържат, смята Себихан Мехмед.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top