Почетоха установилия се в средата на 12-ти век в Бащино дервиш Хасан Байрактар

Гюнер ШЮКРИ
И тази година стотици се събраха на махя (събор) край кърджалийското село Бащино посветен на мюсюлманския светец Хасан баба. Сред гостите бяха народният представител от ДПС Мустафа Ахмед, председателят на общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа, общинският лидер на ДПС в Кърджали, зам.-кметът на Кърджали инж. Юсеин Ахмед, кметове от района, както и делегация от община  Бююк Каръщъран, Люлебургаз начело с кмета Лютви Караман, чийто корени са от близкото село Мост. Всички бяха нагостени с 24 казана пилаф с биволско месо, сготвено от местния майстор Хабиб Сеид. Традицията да се пренася в жертва бивол датира от незапомнени времена. Половината от месото на жертвеното животно се разпределя между жителите на Бащино. Всеки идва и купува по килограм-два за да го приготви в къщи. Смята се, че така ще донесе здраве за семейството си.
От столетия всяка втора събота на октомври, хората тук организирали махя. Традицията не е спирана и до наши дни. Гробът (текето) на светеца се намира близо до селото. Местните жители разказват, че Хасан Байрактар баба е бил дервиш-старейшина, представител на алианската общност в региона. Той е бил чудотворец и един от първите, които се установяват тук в средата на 12-ти век.
За доброто настроение на присъстващите се погрижиха оркестърът за турски фолклор към читалище „Родопска искра” в Ардино със солист и ръководител Юксел Исмаил, кралят на кларинета Нешко Нешев и народната певица Милка Кючукова от Хасково. Извиха се кръшни народни хора.
Най-голямата атракция на махята е търгът. Вярващи подаряват кочове и овце, кокошки, гълъби. Участниците в махята се струпват около естрадата, за да наддават за тях. Местен човек брои 190 лв за коча. Друг наддава за кокошка 40 лв, гълъби – 18 лв. Парите се описват в стар тефтер. Там се завеждат всички постъпили парични дарения. С дадените левове се организира махята през следващата година.
hard admin

*

Top