Почина заболелият от малария 39-годишен мъж от Крумовград

Почина 39-годишният мъж, болен от малария. Оказа се, че освен паразитното заболяване, пациентът е имал и кримска хеморагична треска, обясниха от инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свеги Георги”, където бе настанен мъжът. Кримската хеморагична треска е тежка инфекция, предавана от кърлежи.
Както вече 24rodopi писа, 39-годишният мъж от Крумовград бил на гурбет в Замбия, където работел като сондьор на нефтена станция. Медиците в Пловдив установили, че той не е пиел задължителните препарати за химиопрофилактика на маларията, предавана от специфичен род комари, въпреки че от фирмата работодател твърдели, че са му осигурили такива.
Лекарите приели пациента в края на март. Месец по-рано човекът бил лекуван от малария в южноафриканската страна, откъдето се върнал на 20 март. В България болестта му рецидивирала. Мъжът не бил напълно излекуван и в началото личният му лекар помислил, че става дума за грип.
Объркването дошло и заради това, че съпругата и детето на пациента тогава били болни от вирусно заболяване. На 29 март крумовградчанинът бил транспортиран в Пловдив с линейка. Той вече имал стомашни кръвоизливи и започнал да повръща кръв. Специалистите успокояват, че няма опасност от разпространение на заразата, тъй като маларията се пренася от комари, каквито има само през лятото.
Мъжът от Крумовград е починал е от дихателна и сърдечна недостатъчност. Имал е токсични увреждания на сърцето.
hard admin

*

Top