По 600 лева на месец за общински съветници

Ще заработват между 70 и 100 лева на час
Между 500 и 600 лева на месец ще получават общинските съветници в Кърджали, съобщава всекидневникът “24х7 Родопи”. Това се очаква да стане след днешното заседание на разпоредителния орган, на което ще се гласуват увеличения на възнаграждението в сесии и комисии.
Досега за участие в една комисия и на едно заседание на месец, общинските съветници получаваха по 160 лева.
От областните градове в страната, само в Кърджали не са коригирани заплатите, съобразно новите моменти в Закона за местното самоуправление и местната администрация.
„360 лева ще бъде основното възнаграждение. За участие в сесия се полагат 68 лева, а за участие в комисия – по 36 лева. Някои от нас са членове на 2 комисии, а други- и на 3.
Законът позволява заплатата на съветник да е в размер на 70 на сто от средната брутна заплата в Общинската администрация”, пояснява пред репортер на „24х7 Родопи” общински съветник. На сесията той и колегите му ще гласуват и санкции при евентуално отсъствие.
„Парите не са много. Толкова си гласуваха и в Смолян. В Пловдив и на други места, решиха само основното възнаграждение да е 600 лева, а за участие в комисии и сесии ще получават допълнително суми”, поясни още общинският съветник.

Реално участниците в работата на разпоредителния орган ще бъдат най-добре заплатените на час в Кърджали. Средно на месец общинските съветници са ангажирани между 6 и 10 часа. Те ще получават повече от селските кметове, които разчитат на 450 лева на месец.

hard admin

*

Top