Правителството даде пет стипендии за таланти на „Славейков”

Петима ученици от СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали са удостоени с национални стипендии по програмата на Правителството за стимулиране на деца с изявени дарби. Това са математикът Иван Герганов от 11 клас, тенисистките Моника Мехмед и Есин Саид от 9 клас и волейболистите Симеон Топузлиев и Енис Исмаил от 8 клас. „Славейков” е отлично място за дарования в областта на учението и спорта”, коментира директорът Милко Багдасаров, който връчи заслужените стипендии на петте деца – гордост на училището и града.
Иван Герганов и тази година е победител във всички математически състезания в област Кърджали. Освен това той има първо място в турнира „Черноризец Храбър” в Хасково и е трети в България в това състезание. Спечели бронзов медал по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки с чуждоезиков профил в Ловеч и първа награда в Националния конкурс за ученически проекти по математика и информатика. Постигна и пето място за България в Австралийското математическо състезание. Успя и в Националния конкурс „Млади таланти” – V-то място и участие в отбора на България в EXPO-SCIENCES INTERNATIONAL 2013, Абу Даби. Спечели първо място на международния математически турнир в Скопие, Македония.
Моника Мехмед и Есин Саид станаха републикански шампионки по тенис на маса с отбора на „Родопи” Момчилград за 2013 година. Те взеха златото и в турнира по двойки. Девойките вече се състезават във Висшата лига на България по тенис на маса за жени.
На проведените в град Казанлък републикански финали по волейбол във възрастова категория до 13 години за момчета категорични шампиони на България след 7 поредни победи станаха състезателите от отбора на „Арда”-Кърджали. Капитанът Симеон Топузлиев имаше изключително силно представяне и заслужено бе отличен с наградата за най-ценен играч в шампионата.

Още една шампионска титла за Кърджали донесоха младите волейболисти на СОУ „Петко Рачов Славейков”. Отборът на елитното училище при момчета 5-7 клас стана шампион на България за 2013 година на провелите се в Смолян финали от Ученическите игри. Капитанът на отбора Енис Исмаил бе обявен за най-добър играч във финалния турнир.

hard admin

*

Top