Пратиха бизнесмените в Кирковско да блокират пътища заради забавеното отваряне на Маказа

Бизнесмени и хотелиери от граничните общини в Кърджалийска област ще блокират пътищата към Гърция заради забавеното отваряне на новия пункт при прохода Маказа, съобщава националното радио. Предприемачите са недоволни, защото са инвестирали милиони левове в очакване на новото трасе, посочва още БНР.
„Протестът на бизнесмените” вероятно е репортерска измислица, но всички търговци, зъболекари, автотенекиджии, хотелиери и фризьори в община Кирково са в очакване на клиенти от Северна Гърция.
Въпреки че пътят от двете страни на границата е готов, все още няма точна дата за откриването му. Вчера правителството прие решение за работата на новия граничен пункт “Маказа”, където контролът ще се развива на едно гише.
Както първи 24rodopi.cim писа, забавянето е заради нежеланието на гръцката страна да допусне движение на камиони до 5 тона, без допълнително да бъдат построени на границата навеси и кантари за измерване на товара. Това обаче би забавило откриването с поне още половин година.
Предприемачите в Кирковско напомнят, че трасето за Гърция е част от международния коридор номер 9, който свързва страните от Северна Европа със Средиземно море, и като такъв през него трябва свободно да се движат хора, стоки и товари.
Първата блокада ще бъде в началото на идната седмица на кръстовището, откъдето преминава основният трафик за Гърция край Златоград, съобщава БНР. Правят се и контакти с гръцки бизнесмени от района на Комотини за общ протест срещу забавеното откриване на прохода Маказа.
На снимката: Пътят Маказа-Нимфея-Комотини вече е готов

—————————————————————–
Само сега спечели смартфон SAMSUNG и още много награди!виж

hard admin

*

Top