Превзехме и морето за по 400 кинта на месец

Наши бармани и сервитьори подбиха заплатите
 
Родопчани са с едни от най-ниските работни заплати в курортите от южното Черноморие. Това установи репортерска проверка на „Родопи voice” още в навечерието на старта на летния туристически сезон.
От началото на финансовата криза кърджалийци и смолянчани работят на едни от най-ниските заплати, изумявайки бургазлии, които отказват да се трудят в заведения или хотели за сумата от 300-400 лв., срещу които се подписват в края на месеца жителите на планинския регион, тръгнали на гурбет. Местните дори смятат, че по този начин се подбива трудовият пазар по Черноморието. Въпреки това, не може да се направи нищо, и за поредна година, ще има много работа за малко пари, коментират бургазлии от туристическия бранш. Освен родопчани, за по-ниска заплата се спазаряват за работа и жители на областите Сливен, Габрово, Ямбол.
Сериозната безработица в по-малките населени места и липсата на сезонна заетост в тях, карат стотици безработни всяко лято да мигрират за по 3-4 месеца в посока към морето. В Родопите това е традиция вече 15 години, като масово черноморските заведения предпочитат готвачи от Родопите. Бармани, сервитьори и камериерки са останалите професии в топ 5. За хората от планината условията за работа са добри. 300-400 лв. заплата, безплатна квартира, три хранения и възможност за плаж в единствения почивен ден са като джакпот за родопчани, които с месеци са без препитание в планината. Това обаче води до напрежение сред местните жители, които никога не биха работили за толкова малко пари.
Сред най-предпочитаните за работа курорти са Слънчев бряг, Несебър, Китен, Приморско. Над 15 са родопските бизнесмени, които вече са и съдържатели на увеселителни заведения, дори и хотели. Смолянчанин държи и една от големите борси за плодове и зеленчуци край морето.
hard admin

*

Top