Преглеждат за кучешка тения 200 съселяни на починалия Ремзи Сюлейман от Шопци

Всички 200 жители на Шопци ще бъдат прегледани за наличие на опасната кучешка тения. Какво вече 24rodopi.com писа, кучешка тения уби 22-годишен от кирковското село Шопци. Ремзи Сюлейман е нямал никакви здравословни проблеми. Дни преди инцидента обаче се е оплакал от болки в корема и обрив, разказаха негови познати. Младият мъж е спортувал, никога не е пушил и не е пил, затова най-вероятно не е обърнал внимание на болките и не е отишъл на лекар. В сряда надвечер играел шах с приятели, когато изведнъж се почувствал зле и припаднал. Хората около него помислили, че е получил инсулт. Пристигналите лекари констатирали смъртта на момчето. При аутопсията обаче се разбира, че причината е кучешка тения.
Първи за смъртния случай съобщи пред 24rodopi.com независимият съветник в Кърджали д-р Марин Мухтаров.
Кучешка тения убива кърджалийци. Заразата тръгва от детските площадки. Това алармира на сесия още преди 6 месеца д-р Марин Мухтаров. Той цитира данни на Регионалната здравна инспекция, според които в област Кърджали в периода 2007-2009 г. е имало 43 случая на кучешка тения. Заразени са били 6 деца.В периода 2010-2012 г. болестта са развили 42 души. Пострадалите деца са 2. Общо за двата периода починалите са трима. Само за тази година заразените вече са 6. Според статистиката, заразените в нашата област са три пъти повече, отколкото в другите райони на страната.
Д-р Мухтаров посочи, че заразата се разпространява чрез изпражненията на кучетата. Най-често те избират да се изходят в детските площадки в пясъчниците. Там децата играят и прихващат кучешката тения.
Ехинококоза (на латински: Echinococcosis, нарича се още Кучешката тения, на гръцки ἐχῖνος – бодил, κόκκος – ядка) е типична зооантрополозна хелминтоза, на която половозрялата форма паразитира в червата на месоядните животни. Ларвната форма се развива във вътрешните органи на бозайниците, включително и човека. Не е възможно заразяване човек – човек.
hard admin

*

Top