Предаваме на Берлин и Лондон опасни родопчани! Палав гурбетчия: Германия ме съди, да си лежа там?!

15 години за блудство зад граница, 6 „оспорвани” месеца след 13 престъпления у дома
Петър КАЛЧЕВ
Родната Темида е „по-мила”, но родният пандиз никак не е за предпочитане. „Чукай на дърво да не те сполети европейска присъда и български зандан”. В това се убеждават вече и родопчани, „сгазили лука” у дома и зад граница.
Германската правосъдна система издаде две европейски заповеди за арест на 26-годишен кърджалиец, съобщиха пред 24rodopi.com адвокати. Родопчанинът ще трябва да лежи 6 месеца в затвор за извършени кражби докато… бъде съден в Мюнхен за блудство. Според Наказателния кодекс на Федералната република, за второто престъпление обаче го чакат до 15 години живот в пандиза. На съдебно заседание в Окръжния съд в Кърджали родопчанинът Р.М. поиска да изтърпи наказанието си в германски затвор. Желанието му ще бъде удовлетворено максимум за 6 месеца, колкото е първата му присъда. След решение по второто дело той ще се насочи обратно към България, където ще трябва да излежи и полагащите му се години за „сексуална принуда с насилие”. В хода на съдебното заседание кърджалиецът разбра за Конвенцията за трансфер на осъдени лица между двете държави. По този начин 26-годишният мъж ще получи правосъдие в Германия, но наказанието си ще изтърпи в условията, предлагащи му български пандиз.
Великобритания пък върна в Кърджали нашенец, извършил 13 престъпления. Европейската заповед за задържане на Ю.Ю. била издадена за едно от деянията му-шофиране без книжка. Мъжът бил спипан да върти волана на лек автомобил „БМВ” в областния център, в срок на изтърпяване на наказание за същото деяние. Едва три години по-късно обаче британските власти пращат нашенеца в залите на Темида край Арда. Районните магистрати дадоха 6 месеца „строг затвор” за деянието на Ю.Ю. Родопчанинът обаче обжалва решението им с мотива, че били допуснати нарушения, рефлектиращи върху правото му на защита, присъдата била несправедлива, а съдебният състав предубеден към него, като въпреки споразумение с прокуратурата му било дадено наказание, близко до първоначално предложеното. По този начин нашенецът отново ще се яви пред съда, но делото му ще бъде гледано от друг състав.
Междувременно състав на Окръжния съд в Кърджали взе мярка за неотклонение “Задържане под стража” по смисъла на чл.43 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/ спрямо исканото лице С. Н. М.
Спрямо него е постъпила Европейска заповед за арест, издадена на 27.05.2014г. от Окръжен съдия при Магистратски съд-Престън, Великобритания.
24rodopi.com
hard admin

*

Top