Предизборният хит на Цвета и Милко: Помаците ми са много по-добри от помаците ти!

По сметки на ДПС около 62 000 души в Кърджалийски многомандатен район ще зачеркнат на 5 октомври с „Х” формацията, чийто номер 1 в бюлетината за избори на депутати за 43-тото Народно събрание ще бъде Лютви Местан. Системата „Хеър Ниймайер” автоматично ще даде 4 от 5-те мандата в Кърджалийско на ДПС.
Кой ще вземе петата квота?
Този, който направи по-успешен флирт в периода от 5 септември до 5 октомври с… помаците в Източните Родопи.
Това е истината за ГЕРБ и БСП за тези избори. Да „играят” с избирателите – българомохамедани, а и тайничко да се надяват да се случи „нещо лошо в ДПС” и резултатът на Движението в Кърджалийско да е по-скромен, за да се повтори разпределението „3-1-1″ от миналата година. Вероятността да се случи второто клони към 0,009 %, защото и БСП, и ГЕРБ, а и всички останали партии ще работят за мобилизиране на електората на ДПС. Милко Багдасаров в следващия месец и половина всяка заран трябва да се събужда с „алармата” как ГЕРБ и ДПС са показали в последните дни на 42-рото Народно събрание, че след 5 октомври ще управляват заедно. Цвета Караянчева пък, ще не ще, ще тръби как ДПС и БСП управлявали заедно, как орташката провеждали политическа чистка, как…
Националистите ще грачат, Реформаторите ще ги допълват, даже Бареков по указание ще хапе ДПС, колкото да отнеме гласове от ГЕРБ.
А за прословутия пети мандат в Кърджалийско битката започна още с посещението на Бойко Борисов в неделя. Традиционно той се отби в „турското” Велишане, но акцентът във визитата бяха „помашките” села Горно Кирково и Припек. Интересно е дали този път ГЕРБ ще се престраши да посочи на втора позиция в кърджалийската кандидат-депутатска листа българомохамеданин. Или може би ще заложи на етнически турчин?
В БСП вече готвят силна фигура за №2, която да събере достатъчно гласове от периферията, от така нар. „селища с голям резерв”.
А защо е толкова важно да си номер 2 в листата на ГЕРБ или БСП, след като и двете формации трудно вадят гласове за цял мандат в Източните Родопи?
Защото, ако картите на Борисов се окажат печеливши и следващия кабинет носи неговото име, Караянчева може и да влезе в изпълнителната власт, а на нейно място „мюсюлманите в ГЕРБ” да имат представител в парламента.
Пасиансът на БСП за №2 е доста по-сложен, но също е задължителен в контекста на предизборния хит „Помаци ми са много по-добри от помаците ти”. В крайна сметка една от двете формации – ГЕРБ и БСП, трябва да надвие дори само с един глас, за да може да тръби емблематичното: Пак имаме пробив в Бастиона на Доган!
Самата общност също няма нищо против флирта с тях, а към 18 август май симпатиите към ГЕРБ са повече, отколкото към БСП.
24rodopi.com
hard admin

*

Top