Преди ги пресяваха като за порно филм и ги разплакваха, а днес им се молят да дойдат, но… няма кандидатки за бране на ягоди в Испания

След кърджалийските работодатели, и на Иберийския полуостров закъсаха за наши работнички

След стотиците свободни работни места в област Кърджали, нашенци вече не искат да се трудят и в Испания.
Само 10 нашенки се явиха на интервю за бране на ягоди в Испания, а заявката на работодателя е за 450 бройки.
През седмицата в Хасково се проведоха интервютата, организирани от Агенцията по заетостта. Явиха се общо 25 жени от областите Кърджали, Хасково и Стара Загора. Основното условие за желаещите да работят в област Андалусия е да са на възраст от 18 до 40 години. Трябва да имат и опит в селското стопанство и да са физически здрави.
Одобрените за работата 21 жени се очаква да заминат след 20 февруари.
Назначените на работа получат трудов договор до края на стопанския сезон за бране на ягоди. Брутното възнаграждение е до 48 евро на ден.
След удръжките за социални и здравни осигуровки, реално хората ще получават дневно малко над 38 евро. Берачките ще работят по 6 ч. и половина. Работната им седмица ще е 6-дневна. Работодателят осигурява жилището. След изпълнение на трудовия договор връщането в България е за сметка на испанската фирма.
Както вече 24rodopi.com писа, през 2013 година 193 жени в Кърджали и 137 в Крумовград кандидатстваха за работа по офертата. Бяха одобрени 172 кандидатки и 17 резерви.
Две години преди това пък имаше голям скандал с набирането на работнички. Интервютата се водеха в конферентната зала на кърджалийски хотел и десетки жени излизаха разплакани. Освен, че от списъка отпадаха навършилите 40 години, така и пълните. „Ти си дебела, с големи гърди, не ставаш за тази работа! Така ми каза тоя вътре, тия за порно филм ли ни избират?!”, оплака се една от неодобрените. Кандидатките влизаха по пет в залата, където ги чакаше комисия от 4 души, сред които и представител на трудовата борса. Чрез скайп връзка работодателят оглеждал жените и осъществявал подбора. От Бюрото били осигурили преводач за тази цел. Мъжът карал някои от кандидатите да разперват ръце и да се завъртат в кръг, за да огледа „трудовите” им възможности. Екранът на лаптопа бил обърнат към преводачката, така че жените само чували гласа на бъдещия работодател, без да го виждат.
24rodopi.com
hard admin

*

Top