Предлагат 3 нови имена на ГКПП „Маказа“: „Тракия“, „Ген. Делов“ или „Редник Мустафов“

Историци ще внесат проекто-декларация в Народното събрание в памет на събитията, свързани с разорението на тракийските българи. Тяхното предложение към Министерството на образованието е по-широко да се застъпи в учебниците по история темата за разорението на тракийските българи, както и за преименуването на ГКПП „Маказа” в ГКПП „Тракия”. Новината бе съобщена в Кърджали по време на конференцията, посветена на 100-годишнината от разорението на тракийските българи.
БСП пък предлага ГКПП „Маказа” да носи името на генерал Васил Делов. Идеята е отпреди година, когато Общинският съвет в Кърджали отказа да направи посмъртно ген. Делов почетен гражданин на Кърджали.
“С това решение не просто ще следваме логиката на имена на пунктове по южната граница – „Капитан Андреево”, „Капитан Петко воевода”. Това ще бъде решение, което ще направи живо името на генерал Делов, ще съживи спомените за генерал Делов и решение, което завинаги ще остави името на генерал Делов върху историческите и географските карти. С това наше предложение разчитаме на силна обществена и политическа подкрепа и на бърза реакция от страна на компетентните държавни институции”, се казваше в декларацията на БСП, прочетена от парламентарната трибуна от Ангел Найденов.
От Федерация „Справедливост България” пък искат ГКПП „Маказа” да носи името на редник Ибрям Мустафов – един от стотиците български турци, сражавали се по време на Балканската война в Българската армия. Веднъж вече от президентството са отхвърлили това предложение. На вносителите било отговорено, че “Балканската война е подвиг на българския народ и персонифицирането на този героизъм до една личност не изглежда релевантно на това историческо събитие от подобен мащаб”.
hard admin

*

Top