Предпразнично провериха 53 обекта!? МВР: Внимавайте за джебчии, пиратките да са оригинални

53 обекта – заведения, читалища, църкви, хижи и хотели, са били проверени в съвместна операция на ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” и полицейските управления в областта, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР. Мерките са във връзка с коледните и новогодишните празници. Специално внимание е обърнато на мерките за безопасност при посрещането на гости в обектите. Проверени са били изходите за евакуация, спазването на правилата за пожарна безопасност и нормалното функциониране на електрическите инсталации и уреди. В 8 обекта са констатирани нарушения, за които са съставени 1 акт и 7 писмени разпореждания.
По време на празниците полицаи и пожарникари ще осигуряват охраната на църкви и местата, където ще се повеждат масови мероприятия. От полицията напомнят на гражданите да се погрижат за безопасността на домовете си, ако възнамеряват да отсъстват за по-дълго време. При пазаруването гражданите да бъдат бдителни за парите и вещите си, тъй като празничните навалици са любимо място за действие на джебчийски бригади.
От ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” обръщат специално внимание на опасността от пожари. Специалистите напомнят украсените елхи да бъдат поставени на подходящо място, далеч от горящи предмети. Препоръката е при използване на нисковолтови лампички захранването да се извършва с батерии, а не от електрическата мрежа. Увеселителните фойерверки и пиротехнически изделия да се закупуват само от лицензирани магазини, тъй като използване на саморъчно направени бомбички крие рискове от наранявания и пожари.
При инциденти телефонът за сигнали е 112.
hard admin

*

Top