Председателят на „Балгьоч“: Следим работата на Хасан Азис, той е добър ръководител, реализира полезни проекти в полза на Кърджали и България!

400 000 души в космополитния турски град Бурса са родени в България. 150 000 от тях имат двойно гражданство и право да гласуват на изборите. В “столицата на изселниците” живеят близо 3 млн. души.
Това стана ясно по време на среща на кърджалийски журналисти в Бурса с председателя на изселническата организация „Балгьоч” доц.д-р Юксел Йозкан. Посещението в турския град бе част от тридневна програма на представителите на медии сред които бе и наш пратеник начело с кмета на Кърджали инж. Хасан Азис по покана на кмета на побратимената община Османгази Мустафа Дюндар. 
По думите на доц. д-р Йозкан, който говори изцяло на български език пред представителите на медиите, тези 400 000 души български изселници са истински голям мост между народите на Балканския полуостров, и най-вече между България и Турция.
Ние не сме представители на политически партии. Болно ни е, че повечето медии се сещат за нас и отразяват нашата дейност единствено по време на изборите в България. „Балгьоч” е неправителствена организация, която има съвсем други цели и задачи. Ние бяхме едни от първите, които се отзовахме на помощ в наводнените село Бисер и варненския квартал Аспарухово, заяви председателят на организацията. На журналистически въпроси за проблема със бежанците на територията на Турция, Юксел Йозкан отговори, че в Бурса в настоящия момент има малко над 30 000 бежанци, но общо в цялата страна за 2 млн. души от Близкия изток, най-вече сирийци. По думите му тази цифра не представлявала проблем за властите на турската държава засега. Всеки пристигнал на територията й бил записван с такива имена, каквито посочи сам. Намирали си квартири и работа без намесата на каквито и да било държавни и местни власти. Децата на бежанците веднага се включвали в програми за изучаване на турски език, за да могат да тръгнат на училище. Преди дни пък турското правителство дало гражданство на талантлив сирийски пианист, който оттук насетне ще свири и прославя новата си родина. Стана ясно още, че в района на град Бурса няма бежански лагери, но сирийците получават помощи във вид и на храна и безплатно здравеопазване.
Председателят на „Балгьоч” изрази задоволството си, че се среща с кмета Хасан Азис, и заяви, че го приема като свой приятел. От нашата организация следим работата на г-н Азис и го уважаваме не само като човек, но и като добър ръководител, който реализира полезни проекти в полза на община Кърджали, областта и цялата страна, каза още Юксел Йозкан.
В богата тридневна програма на представителите на кърджалийските медии бяха включени и посещение на един от най-добрите приюти за бездомни животни в цял свят, който се поддържа изцяло с общински средства, срещи с изселници, запознаване с работата на двете най-големи медии в Бурса-Олай и Ес медия, разглеждане на сградата на Община Османгази, пресконференция с кмета на общината Мустафа Дюндар, посещения на исторически обекти и др.
24rodopi.com
hard admin

*

Top