Президентството: Ако Волен Сидеров иска да смени името на Кърджали, да се обърне към Хасан Азис и Раиф Мустафа

От Федерация „Справедливост” поискали ГКПП Маказа да стане „Редник Мустафов”

 

От президентството са отхвърлили предложението на лидера на партия „Атака” името на Кърджали да бъде сменено с Деловград. От Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места му отговорили, че това е въпрос от компетенцията на местното управление. Сидеров трябва да внесе предложение до кмета на Кърджали инж. Хасан Азис и до председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа.

Кметът трябва да изготви докладна записка, председателят да я внесе на сесия и съветниците да се произнесат. Ако съветниците подкрепят Сидеров, предложението пак ще се отнесе до президентството.

Преди две години Сидеров поиска и Мусала да се преименува заради турския произход на наименованието му. Той не е внесъл обаче официално предложение. Това е направил гражданин на София. От комисията го отрязали с обяснението, че става въпрос за най-високия връх на Балканите и смяната на името му е предмет на обществен дебат, на който трябва да се чуят компетентни становища на научни среди, на неправителствените организации и тогава да се стигне до предложение.

Както вече 24rodopi писа, в президентството имало и предложение ГКПП Маказа да носи името на редник Ибрям Мустафов – един от стотиците български турци, сражавали се в Балканската война в Българската армия. Предложението идвало от малка извънпарламентарна партия, твърдят от президенството.

На вносителите на предложението е отговорено, че “Балканската война е подвиг на българския народ и персонифицирането на този героизъм до една личност не изглежда релевантно на това историческо събитие от подобен мащаб”.

24rodopi установи, че вносителят е Федерация „Справедливост България”.

hard admin

*

Top