Президентът прие зарята, Таушанова: Ген. Делов е достоен български военачалник!

Президентът Росен Плевнелиев прие в съботната вечер тържествената заря-проверка, посветена на вековния юбилей от Освобождението на Кърджали от османско иго. За първи път във историята на града се случва държавен глава да участва в такава церемония.
Хиляди кърджалийци се стокоха на площад „Освобождение”. Те заедно с войсковите роти и гвардейския отряд на Езиковата отдадоха почит на героизма и саможертвата на освободителя на Кърджали ген.Васил Делов и неговите воини. Лично президентът отбеляза в своето слово, че генералът е впечатлил световната общественост не само с уменията си на военачалник, но и с хуманното отношение към военоплениците, което е било без прецедент за онова време.
Визитата на държавния глава в Кърджали започна в 17.55 часа, когато той бе посрещнат пред Областна администрация от народния представител Цвета Караянчева и областният управител Иванка Таушанова, както и от много активисти на ГЕРБ.

След кратко съвещание, в което взе участие и кметът на Кърджали Хасан Азис, президентът се отправи към входа на общината. Тук го чакаха председателят на местния парламент Раиф Мустафа и съветници от ДПС. Заедно с посрещачите държавният глава тръгна към площад „Освобождение”. Там бе посрещнат от строени почетни роти от Хасковския гарнизон и гвардейския отряд на Езиковата. Росен Плевнелиев прие строя.

Слово произнесе областният управител Иванка Таушанова. Тя подчерта, че Балканската война е еманация на таена с векове национална енергия. Българските войници опровергават световните стратези, че една империя може да бъде победена само от империя. Освободителят на Кърджали ген.Васил Делов е достоен български военачалник. Името му е записано със златни букви в българските летописи, подчерта губернаторът. Освобождението на Кърджали през 1912 г. е безспорен политически акт. Градът става част от българския държавен модел, подчерта областния управител. А патриотизмът не е чуждица в съвременния български език, натърти губернаторът.
В приветствието си президентът отбеляза ,че българите питаят искрена признателност пред подвига на нашите деди, освободили Кърджали. Балканската война ревизира несправедливите решения на Берлинския конгрес, отбеляза Росен Плевнелиев. Той се спря на подвига на ген.Делов, като наблегна,че само за три дни Хасковския отряд разгромява османската войска. Силата на българите е във високия морал и общата кауза. Ние сме за етническа и религиозна толерантност, които са ни завещали дедите ни, подчерта държавния глава.
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на героите на България. Сред тях бе посочен и ген. Делов. Почетните роти изпяха химна на Република България.
Георги Кулов
hard admin

*

Top