През уикенда: Празник на планината в Пиявец, маета – в Кедикчал, Гургулица и Брош

Село Пиявец трескаво се готви за традиционния Празник на планината на 27 и 28 септември (събота и неделя). За поредна година местни жители и гости от региона се събират на обща трапеза в подножието на най-високия връх в Източните Родопи – Стръмни рид/960 м/. Празникът се чества отблизо 300 години насам, известен още като „Даг байрамъ”. Всяка година организацията се поема от различни села – Пиявец, Кременец, Ралица.
Предстоящият уикенд поднася троен празник за жителите на община Момчилград, тъй като селата Гургулица и Равен отбелязват традиционни есенни маета, съобщиха от Общинска администрация.
На 27 септември/събота/ е маето в село Гургулица. Ден по-късно е вторият по големина в района есенен събор в махала Кедикчал. „Очакваме гости от различни региони на страната и от чужбина. Добре е дошъл e всеки, който е пожелал да уважи празника ни”, обявиха организаторите на маето в Кедикчал.
В неделя мае ще има и в село Брош.
По време на маетата се извършват различни ритуали, благодарствени молитви, приготвя се курбан, организират се благотворителни акции. Традицията датира от векове. Ръководството на община Момчилград отново ще уважи всички празници.
24rodopi.com
hard admin

*

Top