През 2016-та ще има още по-големи опашки на „Маказа“, на пункта ще се продават гръцки винетки

През 2016-та година ще има още по-големи опашки на граничния пункт „Маказа – Нимфея”. И не само защото половин България предпочита да пътува за гръцките плажове през Кърджали или защото румънци масово пътуват през „Маказа”, а и заради предстоящото въвеждане на гръцки винетки.
Южната ни съседка въвежда специални стикери с чип за всички коли, включително и за тези с чужда регистрация. Така ще отпадне плащането на тол такси по магистралите, но на граничния пункт ще се продават задължителните стикери, което ще „натовари” с още няколко минути времетраенето за преминаване на „вратата”.
С винетка, която ще включва и чип, ще се движат всички превозни средства в Гърция от 2016 г. Целта е правителството да следи и контролира чрез използване на съвременни електронни средства дали притежателите на автомобили са платили пътен данък, застраховка и дали са минали технически преглед.
Според проектозакона мярката ще бъде задължителна не само за гръцките автомобили, но и за автомобилите с чужда регистрация, които влизат в Гърция. Техните водачи ще трябва да се снабдяват със стикера на границата.
Цената ще се определя в зависимост от времето на пребиваване в страната.
Проверките на превозните средства ще се извършва в различни части на пътната мрежа от патрул, който ще бъде оборудван със специални устройства за контрол.
Финансовите ползи от този проект се очаква да бъдат големи, тъй като всяко превозно средство ще се проверява и контролира лесно за това дали са платени задълженията към държавата.
Предвижда се мярката да влезе в сила от догодина, а цените на различните видове винетки още не са обявени.
24rodopi.com
hard admin

*

Top