Преливат язовирите по Арда

[i] * Най-много дъжд падна в Кирковско и Крумовградско
* Евакуират с полиция семейство от “Веселчане”[/i]

[html]

"vspace="Росен ДЕЯНОВ
След проливните дъждове през почивните дни преливат и двата язовира край областния град. В полунощ в неделя срещу понеделник беше отворена едната клапа на яз. “Кърджали”, през която се изпускат 324.30 куб. м вода в секунда. Вчера бяха отворени 4-те клапи на яз. “Студен кладенец”, дебитът на водата беше 224 куб/сек.
Няма поводи за притеснение, ситуацията е нормална. Притокът на вода към язовирите е по-малък от разхода, каза началникът на “Язовири и каскади” Иван Делчев. В съседна Турция са предупредени за предстоящите изпускания на язовирите още преди седмица.
В неделя евакуираха семейство от кърджалийския квартал “Веселчане”. Къщата им се намира близо до “Саралъдере”. Водата стигнала чак до стълбите на жилището. Първоначално хората отказали да напуснат дома си. Началникът на “Гражданска защита” Кирчо Павлов обаче потърсил съдействието на полицията. Семейството е настанено при свои близки.
Наводнени през почивните дни са и три къщи в Глухар, но там не се е наложила евакуация на хора. В Широко поле и Костино са паднали подпорни стени. Отнесена е пътна настилка край Висока поляна.
Села в община Крумовград са без ток вече втори ден. Без електричество останаха Калайджиево, Синигер, Девисилица и махалите между Аврен и Голямо Каменяне, съобщиха за “Нов живот” от пресцентъра на EVN в Пловдив.
В събота и неделя без ток за часове бяха 11 села в областта. Екипи на “Електроразпределение” работиха денонощно, за да може вчера ситуацията да се нормализира.
Най-много дъжд в събота и неделя падна в община Кирково – 195 литра на квадратен метър. Следват община Крумовград – 156 л/кв.м и Кърджали – 129 л/кв.м. Рекордът е на село Токачка, Крумовградско, с 203 литра на кв. м.

Измерените количества валежи вчера в Кърджали бяха 66 л/кв.м, съобщиха от Хидрометеорологичната станция. В следващите дни очакваме разкъсана облачност, дъждовете ще спрат, успокояват специалистите.

[/html]
информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top