Премиерът: И за мен минимална заплата 450-500 лева означава бедност, но това са реалностите

“Нашето общество се намира в състояние на дезинтегритет. Аз и в кампанията повтарях, и вчера повторих, че то има нужда от по-голям интегритет, за да се спрат конфронтациите”, каза министър-председателят Пламен Орешарски за БНТ във връзка с протестите на гражданите вчера по време на гласуването на новия кабинет.

“Хората от улицата не могат да се възприемат нито като опозиция, нито като съратница, те са най-активните части от нашето общество, с която трябва да се води диалог”, твърди Орешарски.

“Всички препоръки на Европейската комисия с изключение на една съвпадат с нашата програма”, заяви премиерът. Това е изравняването на пенсионната възраст. Според Орешарски засега идеята е тя да не се покача повече, но смята да обсъди въпроса с Комисията.

“Не може още от утре да се повишат заплатите, не мисля, че и хората го очакват. И аз няма да имам нищо против да ми се увеличи заплатата, но това ще се случва поетапно, ако има такава възможност. Имаме идея в края на мандата минималната работна заплата да стане 450 лева. И след няколкото мандата няма да стигнем Германия, Великобритания”, категоричен е Орешарски.

“И за мен минимална заплата 450-500 лева означава бедност, но това са реалностите. За мен по-важно е да намалим безработицата, която ни връща като развитие с години назад. Трябва да бъдат разкривани трайни, а не временни работни места”, смята още той.

“За пенсиите, ще се опитаме да възстановим така нареченото “швейцарско правило” – автоматично индексиране на пенсиите”, каза още министър-председателят.

Премиерът още веднъж потвърди позицията, че ще се върви към отпадане на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места. Той заяви твърдо намерение за ограничаване на контрабандата на цигари.

Държавната администрация има намаляващ капацитет. Всички, които си вършат професионално работата и имат квалификация, могат да са спокойни за работните си места. Няма критерии- назначени сега, в миналото, познати на един или друг”, твърди Орешарски.

“Областните управители ще бъдат сменени в най-скоро време, защото са политически лица”, добави той.

hard admin

*

Top