Премиерът скри кой му е предложил Пеевски, притеснен е за областните управители

Орешарски отхвърлил предложения на политици за вицепремиери

 

“Следващият въпрос”, така отвърна министър-председателят Пламен Орешарки на настоятелните журналистически въпроси “Вие ли предложихте Делян Пеевски? Ваша ли е номинацията?” в студиото на Би Ти Ви.

“Нямам навика като водя разговори неофициално с партньори, да ги разказвам след това”, “Да приемем, че ще задържа отговора” и “Трудно ми е в момента да кажа кой за първи път е споменал това име. Бяха обсъждани и други имена” – така опита да избегне отговора преди това той.

Когато обсъждахме, надделя мнението, че е необходимо да се назначи решителен човек, който да свърши много работа, каза той.

Помолен да обясни с примери какви са качествата на Пеевски, които го правят правилният човек, който може да се справи с трудните проблеми в ресора, Орешарски отвърна: “Решителност да се противодейства на доста силови структури, които се занимават с контрабанда и източване на ДДС.”

“Още веднъж ще повторя, че с двамата лидери (Сергей Станишев и Лютви Местан – б.ред.) обсъждахме различни варианти. Следващите дни ще направя по-широко обсъждане. Но не е съвсем нормално ръководителите на службите да се дискутират”, смята Орешарски.

Една от кандидатурите беше на сегашния и.д. шеф (Владимир Писанчев – б.ред.) Ще продължим да дискутираме още няколко кандидатури, които ще станат известни и предварително, призна по-късно той. Наши източници казаха, че сред обсъжданите е и служителят в ДАНС Васил Маринов.

“Номинацията на г-н Пеевски очевидно беше грешка, обществената реакция го показа по очевиден начин… Подценихме противоречивия образ, който е изградил… или се е изградил за г-н Пеевски”, призна премиерът.

“Оставката е лесно лично решение. Аз още в началото казах, че поемам огромен риск. Комплексно – не само икономическите предизикателства, вкл. и твърде изостреното обществено мнение и огромните изисквания и очаквания на обществото…

Оставката какво ще реши? Още няколко месеца служебно правителство, после ще се насрочат избори по същия избирателен кодекс, имам съмнение, че това ще възпроизведе същата ситуация”, каза Орешарски.

Запитан дали има доверието на обществото, след това което се случи, премиерът каза, че най-важното предстои през следващите два три месеца – трябва да се финализира споразумението за партньорство за следващия седемгодишен период.

“Ако не се направи или се направи по неподходящ начин, рискуваме един от ключовите фактори за развитие за следващите седем години.”

“За мен не стои въпросът за оставката, аз не съм политик – видно е по последната политическа грешка… Аз не пазя политическото си бъдеще, аз нямам такова. Давам си сметка, че кръгът на хора, които не ми вярват, се е увеличил”, каза още той.

“За мен оставането на тази позиция не е самоцел, а бреме, което съм приел да извърша. Един от най-често задаваните ми въпроси, откакто съм на поста е: “А бе, ти луд ли си?” Задаваха ми го и близки, и (Слави – б. ред.) Трифонов в шоуто. Днес отговарям с една доза повече сигурност, че да, това е голям риск”, каза премиерът.

“Мисля, че следващите няколко седмици трябва да се свършат изключително важни неща. Вероятно тази седмица ще внесем в Народното събрание програма, която да бъде дискутирана  – с краткосрочни мерки, които трябва да се свършат до края на тази година”, отговори Орешарски, запитан дали мисли, че правителството има нужната легитимност.

“Склонни сме да чуем всичко, което коментират хората, да се обсъди кое от тези предложения е с повече плюсове и минуси. Склонен съм да говоря с парламентарните сили да се инициира такъв дебат с неправителствените организации, за да се изработи нов изборен кодекс.”

Какъв е вашият праг на търпимост – има ли значение за вас колко е многолюдно множеството, бе попитан премиерът.

Има, притесняват ме протестите, разбира се, каза Орешарски, който в предна реплика обаче обясни, че най-важна е парламентарната подкрепа, защото, ако я загуби, правителството пада.

Имало е идея да има вицепремиери с повече политически профил. Орешарски, обаче, е отказал. Той обясни, че едно от изискванията към кандидатите е да не бъдат силно изразени политически фигури.

„Притесняват ме протестите”, каза премиерът по отношение на снощните събития. Той е препоръчал на министрите и на областните управители да създадат обществени съвети с участието на граждани, които да се включат във важни обсъждания.

„За Пловдив аз останах с впечатление, че кандидатурата е общоприемлива. Затова лично аз я одобрих”, коментира премиерът протестите срещу назначенията на областни управители в Пловдив и Благоевград. Той обеща, че ще се запознае с аргументите на гражданите.

hard admin

*

Top