Преподаватели поискаха закон за майчиния език

„Майчиният език да бъде признат от българското законодателство за общообразователен предмет. Неговото изучаване да не бъде регламентирано от подзаконов нормативен акт, а от закон. Той трябва да премахне всички ограничения за организиране на обучението по майчин език. Разработването и финансовото обезпечаване на учебниците по майчин език изрично да бъдат приравнени към тези за общообразователните предмети”, се казва в декларация на участниците в Обществената дискусия посветена на Деня на майчиния език.
В Дома на културата в Кърджали се събраха преподаватели по турски език и общинари.
Както вече 24rodopi писа, гости на форума, организиран от Дружеството на преподавателите по турски език в Южна България” са турският посланик Исмаил Арамаз, генералният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, лидерът на ДПС Лютви Местан, депутатите Неджми Али и Ремзи Осман.
Участниците настояват българските власти в лицето на президента Росен Плевнелиев, председателят на парламента Цецка Цачева и лидерите на парламентарни да положат усилия страната ни да ратифицира Европейската харта за регионалните или малцинствените езици.
Преди да дойдат в Дома на културата, дипломатите и депутатите бяха гости на кмета инж. Хасан Азис. Той ги покани на съботния пазар, където Арамаз и Местан си купиха мед от бял риган.
hard admin

*

Top