Приятелят на Доган писал до Тодор Живков, че унищожават един народ

Разкрили Садулла деде по почерка


Ахмед Доган е бил на свиждане на болен приятел, писа вчера „24х7 Родопи”. 82-годишният Садулла Хайрула почина в сряда след продължително боледуване. Мъчеше го белодробна недостатъчност.

Политикът е бил в болничната стая на 26 март, съобщиха от охраната на здравното заведение.

Садулла деде бил над 1 000 дни в затвора в Стара Загора, където тогава е излежал присъда и Доган.

Предлагаме ви разказа на Садулла Хайрула:

„В затвора попаднах заради “възродителния процес”. Член бях на БКП, а преди това съм бил член на РМС. Вярвах в Маркс, Енгелс и Ленин. И като взеха да сменят имената на турците, казах: “Хора, недейте така! Това е голяма грешка. Ще се насочи срещу комунистическата партия!” По това време работех в Оловно-цинковия завод и по събрания го казвах, и къде ли не… Но никой не ме чу, почнаха вътре в партията да ме изолират.

Разкопаваха гробове и уж в тях намирали кръстчета. Казваха, че сме били българи и християни. А то едни и същи хора първо заравяха кръстчета в гробовете, после ги разравяха и ги “откриваха”. Тогава написах писмо до прокурора в Кърджали, до секретаря на Окръжния комитет на БКП, до Народното събрание и до Тодор Живков. Написах го ръкописно с индиго. “Унищожават един народ – писах. – Това противоречи на марксизма-ленинизма.” Анонимно ги пуснах, не ги подписах. Никакъв отговор. Продължих да пиша писма и да казвам, че светът е един, но хората са най-различни. И че на тая земя заедно живеят и българи, и турци. Затова взаимно трябва да си уважаваме и вярванията, и обичаите.

Писмата пусках около джамиите и по селата. След няколко месеца ме арестуваха.

Разпознали ме по почерка. Тогава бях домоуправител и от МВР-то видели домовата книга, така ме хванали. Един месец ме държаха в милицията в Кърджали, после ме осъдиха за противодържавна дейност. Агитатор съм бил. Ами аз ли съм виновен, че никой нищо не ми отговори? Обаче и агитатор не съм. Опитах се да събера други хора около себе си, заедно да протестираме, не стана. Страх ги беше. Затова сам писах всичко. Като ме хванаха, всичко признах, нищо не съм отричал. Осъдиха ме на 5 години и 3 години след това- изселване. 3 години и нещо бях в Старозагорския затвор, после в Бобов дол и накрая ме изселиха в Брусарци, Михайловградско. Там само българи имаше, но добри хора. Повечето бай Садула ми викаха, с турското име. И те бяха разбрали, че държавата бърка.

От БКП ме изключиха веднага след ареста. Днес вече не съм ленинист. Но от Маркс и Енгелс, не се отказвам. Сега, като сме в демокрацията, свобода на религиите имаме, но икономически сме зле. И ако трябва днес да пиша писма, ще им кажа на ония горе, че икономически много сме го закъсали. Народните представители не знаят зора на хората. Народът е оставен сам на себе си. Не мразя България, мразя властта, която върви срещу хората.”—————————————————————–
Най-ниските цени на автомбили в България! Виж тук!

hard admin

*

Top