При комшиите: Баща на министър прави пелети в родопско село!?

Голям е интересът за производство на пелети за отопление от отпадъчна дървесина в Родопите, пише всекидневникът „Родопи Смолян”. Все повече фирми закупуват инсталации за производство на биогоривото, което намира голямо приложение в отоплението на жилища, хотели и производствени бази, като една от фирмите е и на бащата на икономическия министър Делян Добрев-Александър.
Само в чертите на Смолян вече има четири фирми, които предлагат пелети за огрев, а в Чепеларе, където технологията започна да се прилага най-напред в региона има поне 6 производствени бази. Пелетите се произвеждат основно от триците, оставащи като отпадни продукти при обработката на дървесина и при мебелната промишленост. С помощта на специални мелачки за пелети се смилат и т.нар. изрезки, формирани при обработката на дървените трупи в гатерите, както и дребни дървета. Почти всеки по-голям гатер в Смолянско инвестира в мощности за производство на материалите, които се считат като бъдещето в отоплението на дърва. В момента тон пелети се продават за около 300 лв., което е сравнително ниска цена. С това количество къща може да изкара на топло за един месец. Дървопреработвателните фирми също печелят добре, тъй като до преди години отпадъците се изхвърляха, горяха или продаваха на граждани за отоплените. Собствениците на преработвателни фирми коментират, че до края на годината всеки гатер ще има мощности за пелети, тъй като това е нов доходоносен бизнес. Предприемачи от София и големите градове на страната също инвестират в този вид бизнес, който се очаква да носи много приходи. В маданското село Буково също предстои откриването на цех за пелети. На мястото на бившия оръжеен завод, част от ВМЗ „Сопот” срещу наем от 500 евро на месец, 10 млади мъже от селото ще изработват отоплението на бъдещето. Хора от селото разказаха, че инвеститорът е бащата на икономическия министър Делян Добрев, чрез димитровградска фирма. Александър Добрев взел под наем пустеещата 4-етажна сграда на бивш военен завод и 7 дка площадка около нея за 10 години.  В селцето живеят около 300 души, повечето от които са безработни. В Буково са щастливи, защото след десетилетие в селото се разкриват нови работни места, обещаващи високи доходи. Сградата на бившия военен цех е собственост на Механичния завод в Мадан.

В Смолян също пелетите разкриват нови работни места. В повечето обекти работата е 24 часа, което изисква много кадри. Засега основните клиенти на пелетите са от вътрешността на страната.

hard admin

*

Top