При комшиите: Гений не ходи на училище,… печели конкурси!? МОН му отнема отличие по информатика

Момче от Смолян печели наред отличия в национални конкурси по информатика, но… не ходи на училище, съобщават колегите от 24smolian.com. Божидар Маринов се обучава по американска програма вкъщи, а негов учител е майка му. Нетрадиционният подход е донесъл на момчето първо място от национално състезание по информатика под егидата на Министерство на образованието. Детето получава подпечатана диплома, но впоследствие ведомството разбира, че не ходи на училище. Следва отнемане на отличието. По-късно Божидар печели и максимален брой точки на регионална олимпиада по информатика. Това му отрежда участие на национално ниво, но отново се намесва Държавата и момчето е дисквалифицирано.
Според майката на Божидар, нейната цел е да предаде на детето си християнските ценности. Родопчанката смята, че училищната среда е „деградираща и място за обучение на характера няма”. По думите й монополът на държавата в сферата е „наследство от комунистическото минало” и „образованието трябва да бъде в ръцете на родителите, както е било при Възраждането”.
Социалните контакти на Божидар са доста по-органичени от неговите връстници, като най-вече се осъществяват в социалните мрежи.
hard admin

*

Top