При комшиите: Златоград започва сватбен туризъм

В Златоград планират да започнат сватбен туризъм, съобщават колегите от всекидневника „Родопи Смолян”. През уикенда влюбена двойка „вдигна сватба”, на която събра целия град. Тя бе по проект на Община Златоград за театрализирана възстановка на традиционно златоградско бракосъчетание. Младоженците обаче до такава степен се впечатлили, че поискаха да сключат брак официално. Така освен двудневният празник, който събра цял Златоград, кметът Мирослав Янчев бракосъчета Десислава и Младен.

Сценарият за сватбата по начина, по който е протичала отпреди 100 години е направен по разкази на златоградчани и запазени архивни материали. Тя се проведе в два отделни дни – т.нар „Кана вечер” (вечерта преди сватбата) и самата сватба, която се е празнувала винаги в неделен ден.

Във възстановката се включиха местните читалищни самодейци, хореографи, танцьори, музиканти, туристически организации, етнографи, жители и гости на града, които заедно пресъздадоха традиционната родопска сватба, по начина, по който тя би могла да живее и днес.

По проекта, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие”, бяха реставрирани във възрожденски стил три паметника на културата – Чалъковата къща, Взаимното училище и Музея на съобщенията в Стария град.

Успешното реализиране на проекта даде и друга идея на местната администрация. От Общината планират да направят нова туристическа атракция – туризъм с цел родопска сватба, която да привлича младите да посещават Златоград и същевременно да им демонстрира и предава старите български традиции и обичаи.—————————————————————–
Подарете едно незабравимо изживяване за 29 лв. в хотел Рила, Боровец

hard admin

*

Top