При комшиите: Родопчани наемат ниви в Гърция, гледат тютюн

Половината от жителите на доспатското село Бръщен вече заминаха на гурбет в чужбина, съобщи кметът Кемал Кочаков, цитиран от колегите от всекидневника “Родопи Смолян”. От близо 5 години всяка пролет населението на Бръщен мигрира в Западна Европа, търсейки работа и препитание. Основно бръщенци намират работа във Великобритания, Испания, Гърция и Германия. 90% от хората се трудят в областта на селското стопанство, а по-малко в сферата на туризма и строителството. Не са малко обаче и доспатчаните, които наемат ниви, за да произвеждат зеленчук и тютюн в съседна Гърция. „Липсата на работни места и нормални заплати направи бръщенци като птиците, но с обратна миграция – есента и зимата се прибират по родните места, а пролетта и лятото заминават в чужбина”, коментира кметът. Гурбетчиите се явяват основните инвеститори в тази част на Родопите, тъй като голяма част от заработеното зад граница, хората връщат като издръжка на децата си, заплащане за образование, ремонт и строеж на сгради. Все повече обаче са младите семейства, които емигрират завинаги в чужбина, като се прибират веднъж годишно.

В началото на месец май голяма група от селото заминава за работа в Гърция. В Англия родопчани отглеждат къпини, ягоди и малини а в Гърция се занимават с тютюн, лозя, маслини, чушки, праскови и череши. За тези няколко месеца труд те успяват да си спестят по около 6-9 хил. лв. В групите са предимно млади хора, студенти, семейства. След потеглянето им Бръщен и съседното Црънча почти опустяват. Повечето останали са пенсионери и деца. Тези, които не заминават в странство, засяват тютюн. Животни почти не се гледат. Общо жителите на двете села са към 1600 души, а кравите им са само 90.
Модата на сезонната работа в странство дошла от Бръщен преди около пет-шест години, твърди Джурелов. Най-напред в Англия започнал работа 24-годишният Салих Ходжов. За кратко при него пристигнали още хора от родопското село.
hard admin

*

Top