При комшиите: Учител избухна: Да не те на*ба!

Прокуратура и Инспекторат в школо заради Фейсбук-закани

„Кой си ти бе е*ач. Да не те на*ба!”. Тези думи изписал във Фейсбук страницата си учител по философски науки в Смолян, съобщават колегите от всекидневника “Родопи Смолян” и 24smolian.com. Целият му изблик на гняв, обвит с нецензурни думи и подкани, е насочен към… негови ученици.
Скандалът разтресе Смолян, а със случая е запознато и просветното министерство. „Злепоставящ професията случай”, го определи шефът на Регионалния инспекторат по образованието в Смолян Иван Муцевски. Трима експерти от инспектората вече правят проверка в природо-математическата гимназия „Васил Левски”, където преподава въпросният учител-Никола К., който е постнал хомосексуални и педофилски реплики отправени към тийнейджъри от школото. С тях той ги приканва да се снабдят с „повечко” вазелин, олио и да се намажат „доооволно” с препаратите, заемайки „своята стойка”. Избликът на нецензурните думи и подкани са продиктувани от липсата на публика на училищен мач, в който участвал и отбор от гимназията, става ясно от нет-кореспонденцията.
„Не ви прави чест, господине, Вие сте преподавател в елитна гимназия”, е коментарът на един от учениците, приятел във Фейса на скандалния учител.
По случая началникът на образователният инспекторат е подал сигнал и до прокуратурата с искане специализираните органи да установяват дали е хакната страницата на учителя. Резултатите от проверката ще бъдат приложени като доказателство при вземането на административното решение.
„За съжаление няма правно основание да бъде отстранен преподавателят, докато тече проверката”, посочи Муцевски. Затова той е разпоредил проверката да приключи максимално бързо.
Още в понеделник сутринта директорът на гимназията Мария Илиева е поискала от  учителя писмени обяснения по скандала. Шефката на училището поясни, че в писмен вид няма никакви констатации за нарушения от страна на учителя в дейността му досега.
„Докато не бъде установена неговата вина, аз не мога да го отстраня от работа”, поясни Илиева и допълни, че в никакъв случай не толерира подобно поведение.
Тя ще предложи на Никола К.да излезе в отпуск до разрешаване на случая.
„Нулева толерантност към подобни прояви. Категорично неприемливо е случилото се, нито ще го замитаме, нито ще го закриляме”, отсече Муцевски и обяви, че медиите ще бъдат информирани за всеки етап от проверката.
Около дузина приятели във Фейсбук на учителя пък го подкрепиха, заявявайки, че не вярват той да е виновен.
hard admin

*

Top