Продават още 63 имота на ОЦК, търси се нов стопанин и на Оловното производство

Още едно голямо парче от Оловно-цинковия комплекс (ОЦК) в Кърджали си търси купувач. След като частен съдебен изпълнител продаде цялото цинково производство на завода плюс допълнителни сгради и движими вещи, сега на търг излиза половината от парцел от близо 325 хил. кв.м. Началната цена е 3.7 млн. лв., а оферти се приемат до 26 ноември. Според обявата се продават 50% идеални части от поземлен имот, върху който се извършва основната производствена дейност на ОЦК.


Общо 63 имота на ОЦК са обявени за продан. Продажбата е по иска на Първа инвестиционна банка (ПИБ), която е основен кредитор на металургичното предприятие.
Досега по искане на ПИБ и Интерлийз бяха продадени Цинковото производство и много цехове и стопанства, както и сгради извън комбината.
Собственикът на ОЦК успя да спечели само делото за продажбата на хотел „Акация“, която бе спряна от съда.
За 27 ноември т.г. съдебният изпълнител Росен Сираков в Кърджали е насрочил публичната продажба на 63 имота от производствената площадка на Оловно-цинковия комбинат/ОЦК/.
От 26 октомври тече едномесечният срок, в който кандидат-купувачите могат да разгледат документацията в Районния съд.
В списъка са цеховете за производство на олово, складове, работилници, пещи, както и агломерационното съоръжение, което миналата година през април по нареждане на екоминистъра Нона Караджова бе запечатано от експерти от РИОСВ-Хасково заради честите обгазявания със серен диоксид.
Както вече 24rodopi писа, половината от комбината вече е собственост на столичната фирма „Хармони 2012“. На първия търг офшорната компания спечели цинковия завод с оферта от 8,6 милиона лева, а на следващия търг – на 18 октомври, купи още 35 промишлени сгради.
Най-коментирана тогава обаче беше покупката на пречиствателната инсталация от фирма „Стил комодитис“, свързана с Валентин Захариев, мажоритарен собственик на комбината, за 1 933 000 лева.

hard admin

*

Top