Проектът „Дом за всяко дете” отваря 48 работни места

48 работни места ще бъдат разкрити при реализацията на проекта „Дом за всяко дете”, обяви кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. Персоналът ще обслужва трите центъра за настаняване от семеен тип и защитеното жилище, които вече са изградени в областния град.
Припомняме, че около 50 деца ще могат да се възползват от социалните услуги, които ще им предложи проектът на Община Кърджали. „Целта на сградите е да предоставят семейна среда на обитателите им, а децата да бъдат изведени от домовете за временно настаняване”, заяви ръководителят на проекта Васил Бобеков.
Всяко едно жилище е пригодено за 12 обитатели. В тях има обзаведена и стая за още две деца, които да бъдат използвани при кризисно настаняване. Жилищата са пригодени за бенефициенти с лека и средна форма на увреждане, уточни Бобеков. В тях децата ще могат да развиват умения, с които да се справят самостоятелно и да се интегрират успешно в живота. Стойността на проекта е 2 394 490,20 лв., а схемата за безвъзмездната финансова помощ е „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск”.
„Спазихме всички условия по проекта-сградите да са близо до центъра на града, да са близо до училище и до медицински услуги. Жилищата се намират в кварталите „Веселчане”, „Гледка” и „Байкал”, както и в района на пазара. Сградите притежават всичко необходимо за функциите, които ще изпълняват. Три от тях са оборудвани с котелни помещения, а в едната са поставени климатици. Сградите са обзаведени, имат кухненски кът, мебели, печки, хладилници, сушилни, телевизори, компютри. В тях има и помещения за възпитателите. Извършено е цялостно озеленяване, направени са алеи в дворовете, има дървени беседки за отдих. Инсталирана е и сигнално-охранителна техника. Средата е напълно достъпна за хора с увреждания. Инсталирани са рампи за трудноподвижни лица, също така и всичко необходимо за незрящи. Предвиден е асансьор за сгради с повече от един етаж”, заяви инж. Бобеков.
Вече стартира и набирането на персонал, предстои и подбор на лицата, които ще бъдат настанени в четирите жилища. Очаква се жилищата да започнат да изпълняват своите функции в средата на тази година.
hard admin

*

Top