Проект „Изоставени деца” донесе екскурзия в Германия за наша ученичка

Възпитаничката на Езиковата гимназия в Кърджали Цветелина Даткова спечели едномесечна екскурзия в Германия през лятото. Тази награда бе резултат от участието на ботевци в олимпиада, организирана ежегодно от Посолството на Федерална Република Германия и Немската служба за педагогически обмен. На учениците бе поставена задача в рамките на един месец да изготвят проект, свързан със социална или обществена дейност, извършваща се в България и в частност в родния им град. Те трябваше да направят собствено проучване по избрана от тях тема. Темата, която избра Цветелина бе свързана с изоставените деца на България и по конкретно – децата от Дома за медико-социални грижи в Кърджали. Проблемът е актуален, особено в днешно време, когато все по-често се говори за затваряне на тези учреждения. Цветелина разказа за дома, нуждите и помощта, която се оказва на децата, живеещи там. Проектите, изготвени в рамките на олимпиадата от ученици в училища от цяла България, бяха общо 200 на брой. От тях само 70 бяха одобрени от учители и изпратени за оценка в немското посолство. След оглед на �
�аботите, за разговор в немското посолство бяха поканени 32 ученици от цялата страна. Разговорът се състоя пред комисия от представители на Немското посолство, Службата по немски език и експерти по немски език от МОМН. Само 16 ученици от елитни езикови гимназии в страната получиха стипендия за пребиваване в продължение на един месец в Германия, 8 от които имат възможността да посетят и различни градове в страната. И точно сред тези избрани бе и възпитаничката на ГПЧЕ.
„Когато разбрах, че съм сред тези 8, радостта ми беше огромна. Надявах се, че ще успея, въпреки че знаех, че конкуренцията е голяма. Все още съм много развълнувана и отсега нататък очаквам само хубави преживявания и емоции”, споделя Цветелина.

hard admin

*

Top