Прокуратурата в Кърджали: Ще повдигнем обвинение срещу Ерай за убийството на пътя край Добромирци

“Ако братовчедите Хаджихюсеин не се бяха суетили и мислили схеми как да се разменят и да отърват кожата за пореден път от правосъдието, Емил Ехленов можеше да е жив”, казват близки на загиналия геодезист от Златоград, цитирани от “24 часа”. Той издъхна при жестока катастрофа в района на кърджалийското с. Добромирци, на 12 км от Златоград.
Според полицията в колата на загиналия се е ударил автомобилът, шофиран от 28-годишния Ерай Хаджихюсеин, който обаче се е разменил с 18-годишния си братовчед Сезер и избягал от местопроизшествието. Истината за размяната на братовчедите и трагедията с Ехленов, който е и бивш общински съветник, потресе Златоград.
“Чувам, че е минало доста време, докато се обадят на полицията и на “Спешна помощ”, това е нечовешко”, казва съпругата на Ехленов Бонка. Във фаталната нощ тя се чула за последно с мъжа си в 22.53 ч, когато той е бил в Кърджали. “Търсих го поне 4-5 пъти след това, но отговорът бе “абонатът не отговаря”, разказва тя. Към 4 часа в полунощ жената се унася и заспива. “Сутринта в 7.30 ч тръгнах на работа и забелязах, че хората ме гледат странно. Оказа се, че целият град знае, а аз не знам за катастрофата”, ридае Бонка. До момента нито една институция, която разследва инцидента, не се е свързала с нея или с някой друг от семейството на геодезиста. Ехленова научила от медицинска сестра, която работи в МБАЛ – Златоград, и е братовчедка на съпруга й. Сестра, която работи в Гърция, научила по-рано от нея за смъртта му.
Тялото на Ехленов, извадено от смачканите ламарини от пожарникари, е било транспортирано първо до болницата в Златоград, а след това към Кърджали. Бил е жив, но починал при транспортирането. Ехленов пътувал същия ден от София за Златоград с личния си автомобил “Мазда”. Смятал дори да преспи в столицата при дъщеря си Мария, която е адвокат, но решил да се прибере вкъщи, тъй като щял да загуби много време, докато стигне до нея, заради протестите в София. Другата дъщеря на семейството живее в Чикаго и дошла за погребението с 4-годишното си дете. Ехленов е казал на всички близки за намерението си да пътува през нощта. Чували са се няколко пъти с Бонка, преди да стигне до село Добромирци.
Тогава БМВ удря на завой колата на 55-годишния Емил Ехленов. Уважаваният геодезист е бил качен на мантинелата от удара. В същото време хора от фамилията на шофьора на БМВ-то Ерай отиват на мястото на инцидента и братовчед му Сезер решава да поеме вината върху себе си. Няколко часа по-късно обаче става ясно, че не той е бил зад волана. Следите стигат до Ерай, който е открит и задържан. Той си признава, че е управлявал по време на сблъсъка, а след това е напуснал мястото.
Дрегерът показал, че е с 0,24 промила алкохол в кръвта. Взета му е и кръвна проба. Сега той е задържан в ареста и предстои да се гледа размерът на мярката му за неотклонение. “Не са се бавили много, звъннали са на тел.112 и на място са отишли полицаи и лекари”, твърди Гюлфер Хаджихюсеин, майка на Ерай.
“Това е трагедия, на мястото на Емил можеше да са нашите деца, никой не го е искал”, казва майката на Сезар Незифе и добавя, че Ерай е със спукана ръка от удара. Раим, бащата на Сезер, който поел първоначално вината, пък казва, че съобщението на тел.112 е от друг човек, не е от сина му и Ерай.
“Беше жив още, когато отидох, бяха вече се обадили за помощ, но не знам кога точно. Дори говорих с Ехленов, защото се познавахме. Разпитвах го разни неща, за да го държа буден. Той само казваше, че го боли жестоко в областта на гърдите, вероятно от удара във волана, понеже беше леко изкривен”, казва кметът на Добромирци Метин Зекерие Халил. “Съседи сме с родителите на Бонка Ехленова, живеем в един блок.
Често си пиехме кафето с Емил, разбирахме се”, изтъкват Гюлфер и Незифе. “Можело е да спрат синовете си и да не се качват на тия мощни коли, пили алкохол, явно не ги е страх от закона”, контрират Ехленови.
Предстои повдигане на обвинение срещу Ерай, обявиха от окръжната прокуратура в Кърджали, която разследва случая. Това вероятно ще стане най-късно във вторник. Води сиедосъдебно производство, а Ерай още не е задържан.
Срещу 18-годишния, който първоначално е поел вината за кървавата катастрофа, прокуратурата все още не е предприела никакви действия. Как ще се процедира с него, ще се реши в хода на разследването срещу Ерай.
Той и Сезер са синове на Раим и Лютви Хаджихюсеин, които имат 7-етажен хотел, бензиностанция и транспортен бизнес в Златоград.
Фамилията разгневи Златоград през пролетта след побой, нанесен от Раим, брат му Лютви и Сезер над крупието Виктор Баткаджов от с. Аламовци на работното му място.
Всичко тръгва от сбиване между младите мъже от фамилията Хаджихюсеин и Баткаджови в единствената дискотека в града. Фамилия Хаджихюсеин са етнически турци. Кървавото меле било за отмъщение заради сбиване в дискотеката на 9 март тази година, където Виктор се опитал да разтървава хора на Хаджихюсеин с негов братовчед. Според набития Баткаджов до мелето се стигнало след предишен побой в дискотеката от Сезер, когато пострадал братовчед му Наско и негов приятел.
Раим Хаджихюсеин и брат му Лютви имат 7-етажен хотел, бензиностанция и транспортен бизнес в Златоград.
Виктор твърди, че към 3 часа сутринта видял как Сезер и Наско започват да се бият и отишъл да ги разтървава. Въпреки упреците, че и той е удрял Сезер, видеокамери доказват в съдебно заседание, че само ги е разтървавал. Заснетото доказва още, че братовчед му Наско е тръгнал пръв да се разправя със Сезер с реплика, “че е много як”. Получил отговор “Искаш ли да те смажа” и последвала свадата. Тя довежда до ритник от Сезер в лицето на Наско и намесата на Виктор да ги разтървава. Тримата се връщат след това и набиват Баткаджов. След случая Виктор е откаран в болница със сътресение на мозъка. Според Баткаджов и приятелите му двамата синове на Хаджихюсеин – Сезер и Ерай, постоянно пораждат конфликти в града, а хората ги е страх да се оплачат.
Както вече 24rodopi.com писа, по време на няколкото масови протеста срещу фамилията тогава, жители събраха и над 1100 подписа до главния прокурор Сотир Цацаров с искане за справедливи процеси срещу биячите. Тримата – Раим, Лютви и Сезар, се признаха за виновни за побоя над крупието Виктор Баткаджов през юни. Подписаха споразумение с прокуратурата и получиха по една година условно, а тийнейджърът – 6 месеца. Те ще плащат и 6400 лв. обезщетение на пострадалия Баткаджов по обвинение за едро хулиганство и лека телесна повреда на длъжностно лице. Съдебномедицинската експертиза установява, че младият мъж е получил контузии на главата и лицето, сътресение на мозъка, кръвонасядания и отоци. Освен за побоя, те бяха обвинени, че се противопоставяли и съпротивлявали на дежурните полицейски служители “с изключителен цинизъм и дързост”.
Бонка Ехленова смята, че ако веднага е била потърсена помощ за съпруга й, той е можело да бъде спасен.
“Предупредихме с протестите прокуратурата и полицията, че тази фамилия прекалява с безчинствата, ето че се стигна до отнемане на човешки живот. Те се чувстват недосегаеми”, каза пострадалият Баткаджов.
 
 
На снимката: Хотелът на фамилията Хаджихюсеин е в центъра на Златоград
hard admin

*

Top