Прокуратурата няма да нищи "Доган поръчал Борисов", почетният председател на ДПС сам трябва да съди бившия премиер

Прокуратурата няма основание да се самосезира заради изнесената от бившия премиер Бойко Борисов информация от чужда разузнавателна служба за готвен срещу него атентат. Това твърди пред вестник „Сега” говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова. Причината е, че от държавното обвинение не знаят дали тази информация съществува. В този смисъл няма как да търсят от Борисов отговорност за изнасянето й в нарушение на закона. Говорителят на СГП обясни, че в прокуратурата не разполагат с данни, че животът на премиера в оставка е бил заплашен. “Няма сигнали да е готвено покушение срещу Борисов. Нито в годините назад, нито към днешна дата”, обясни Арнаудова.

Юристи поясниха пред 24rodopi, че Доган трябва да подаде граждански иск в съда, ако прецени.

Ще припомним, че Борисов обяви, че срещу него е било готвено покушение, след като в четвъртък парламентът гласува оставката му. За поръчител посочи Ахмед Доган. “Предлагам да извикате директора на разузнаването, да видите какъв материал е постъпил от партньорска разузнавателна централа, в който се казва, че се подготвя атентат срещу мен. Там се казва, че заради борбата, заради това, че накърних много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган”, заяви той.

Още в четвъртък шефът на НРС ген. Драгомир Димитров отрече да знае за подобна информация, но уточни, че може да говори само за период от около година назад. Бившият шеф на разузнаването ген. Димо Гяуров също каза, че няма подобни данни. “Не ме карайте да давам оценка на тези емоционални приказки, аз знам, че няма такава информация”, заяви той. Пред в. “Преса” обаче неговият наследник ген. Кирчо Киров обясни, че сигнал има и е бил достатъчно сериозен. На въпрос дали името на Доган е споменато в него ген. Киров отвръща: “Да, но не в този контекст, в който го извади Борисов сега. Прави се злоупотреба с тази информация”.

За сигнала, цитиран от Борисов, става ясно през 2009 г. пак от интервю на ген. Киров. Тогава той заявява, че информацията е от 2005 г. и той я е докладвал на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски. В него се твърди, че убийството на Борисов е обсъждано във връзка със залавянето и екстрадицията в Холандия на сръбския наркобос Сретан Йосич.

Държавното обвинение няма да се самосезира и по изнесената от Христо Бисеров информация, че разработката “Лале” съдържа данни за контакти на Бойко Борисов с престъпния свят. Според депутата в нея има информация за телефонен разговор между покойния Милчо Бонев-Бай Миле и Йосич, в който Бонев казва: “Бойко взе парите и не стигнаха до Варненеца”. Според Арнаудова няма достатъчно данни Бисеров да е изнесъл класифицирана информация.

hard admin

*

Top