Прокуратурата: Обвинение в опит за убийство и 10 години затвор за Енимехмедов

Срещу Октай Енимехмедов може да бъде повдигнато обвинение в опит за убийство днес, са съобщили пред „Монитор” източници от прокуратурата. Той може да лежи в затвора от 10 до 20 г., ако бъде признат за виновен.
Ще припомним, че според шефа на СДВР главен комисар Валери Йорданов, обвинението в опит за убийство трудно би издържало в съда. Оръжието, което 25-годишният Октай Енимехмедов насочи към лидера на ДПС Ахмед Доган, е обикновен газов пистолет, който не е преправян и не може по никакъв начин да убие човек, твърди той.
Октай е бил разпитван до късно вечерта в събота от психолози, които са установили, че той е интелигентен човек, който обаче не се е реализирал и е търсил начини да блесне. Разследващи обясниха, че извършителят, който получи аркада на лицето при неутрализирането му от гардове и делегати, се е държал напълно адекватно при първоначалните разпити и не е бил нито пиян, нито надрусан. „Осъзнаваше какво прави и всичко си разказа”, коментират криминалисти.
Според тях задържаният е склонен да съдейства. „Решихме, че първо ще го заведем в болница да го прегледат, а после ще отиде в ареста и ще се работи с него”, твърдят още разследващи. Минути след инцидента се наложило Енимехмедов да бъде охраняван от служители на НСО, за да не се стигне до нова саморазправа с него. По-късно бил отведен в полицейското управление.
Както вече 24rodopi писа, оръжието, което Октай Енимехмедов е насочил към Ахмед Доган, е било заредено с 2 сигнални патрона и един с технически пипер. Сигналните патрони издавали силен звук, а от този с техническия пипер се насълзявали очите. Според експерти оръжието е засякло, тъй като пружината му не е била достатъчно силна.

Дамски пистолет „Екол Волга” за около 40 лв. е използвал при опита за покушение над Ахмед Доган Енимехмедов. Оръжието е изключително леко и компактно и е предпочитано основно от нежния пол. В пълнителя му се събират 6 патрона, като има и един в цевта.

hard admin

*

Top