Политикът от Крумовградско Феим Чаушев няма да влиза в затвора, отърва се с условна присъда

Софийски градски съд намали присъдата на бившият зам.-външен министър Феим Чаушев от 3 години лишаване от свобода ефективно до 2 години и половина условно. Това е втората съдебна инстанция, която признава Чаушев, който е родом от Крумовградско, за виновен в това, че е съдействал да се върне откраднат автомобил на турски бизнесмен срещу откуп в размер на 25 000 евро. Заедно с бившия зам.-външен министър подсъдим е Ивайло Геков, който също получи условна присъда. През 2012 г. Софийския районен съд прати Геков зад решетките също за 3 години. Градските магистрати обаче се оказаха по-благосклонни към него и му наложиха същата присъда, но условна. И двамата с Феим Чаушев ще трябва да внимават какво правят на свобода през следващите пет години, тъй като това е изпитателния срок, който им даде съда.
Според мотивите на въззивния съд, наказанието, наложено с първоинстанционната присъда се явява несъразмерно тежко. Магистратите отбелязват още, че СРС не е отчел в достатъчна степен чисто съдебно минало на двамата. “При подсъдимият Чаушев е видно, че извършеното престъпление е инцидентна проява,  напредналата му възраст, добрите характеристични данни, дадените обяснения по обвинението, които допринасят за разкриване на обективната истина по делото, а също и изразеното съжаление за стореното, при което съдът намира, че на същия следва да се наложи наказание лишаване от свобода  в размер на 2 години и 6  месеца, чието изпълнение следва да се отложи за срок от 5 години , считано от влизане на присъдата в сила”, пише още в решението на СГС. Съдът обаче определи максималният срок на изпитателния срок, тъй като поисканата сума е много висока – 25 хил. евро.
Феим Чаушев беше задържан през март 2011 г. Според прокуратурата той бил посредник при получаване на откуп за краден автомобил на турски гражданин. Чаушев се съгласил да помогне, за да бъде върната колата срещу 25 000 евро. Парите, белязани от полицията, взел Ивайло Геков.
hard admin

*

Top