Промениха мярката "задържане под стража" на групата от аферата "Златото и валутата на Цефа"?

Специализираният съд е променил мярката за неотклонение на групата от аферата „Златото и валутата на Цефа” от „задържане под стража” в по-лека, съобщиха неофициални източници.
Юксел Юсеин и синът му Селяхтин Юсеин – Цефа, вече са в Кърджали, заявиха близки на семейството.
Както 24rodopi писа, трима души бяха арестувани в нощта на 6 срещу 7 март по време на полицейска акция в обменното бюро на Цефа на улица „Републиканска” в Кърджали.
Ще припомним официалното съобщение на прокуратурата:
На 7 март 2013 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу трима участници в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва различни по вид престъпления – укриване на данъци, контрабанден внос на злато, незаконни сделки с благородни метали. Участниците в групата са задържани на 6 срещу 7 март 2013 г. при специализирана операция на Сектор „Икономическа полиция” и служители от ОДМВР-Кърджали, ГДБОП и НАП, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.
Обвинения са повдигнати на:
1.      Юксел Юсеин, ръководител на групата, за престъпления по:
          чл. 321, ал. 3, вр. ал.1 от НК;
          чл. 251, чл. 253 и чл. 242 от НК.
2.      Селяхтин Юсеин и
3.      Васил Герджилов, участници, за престъпления по:
          – чл. 321, ал. 3, вр. ал.2 от НК;
          чл. 251, чл. 253 и чл. 242 от НК.
Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала поне от юли 2011 г. Юксел Юсеин и синът му Селяхтин Юсеин са развивали незаконната си дейност в собствените им 3 чейнджбюра в Кърджали и 3 златарски магазина – 2 в Кърджали и 1 в Смолян. Васил Герджилов, който е данъчен служител в сектор „Приходи” на НАП-Кърджали, оформял счетоводно незаконната дейност и давал указания на другите участници как да я прикриват.
При задържането на членовете на групата и извършените претърсвания в златарските магазини и чейнджбюрата са иззети пари и благородни метали за 1,2 милиона лева. В това число – над 17 килограма контрабандно злато, за което се предполага, че е внесено незаконно от Турция, както и суми в различни валути с неизяснен произход на стойност 350 000 лева. Иззети са и записи на заповеди за 1,5 млн. лева. Разследващите установяват произхода на записите на заповеди, както и наличните данни, че престъпната група вероятно се е занимавала и с мащабна лихварска дейност.
Установено е, че в златарските магазини са отчитани минимални продажби на ювелирни изделия. По този начин участниците едновременно са прикривали търговията с контрабандно злато и са укривали дължими данъци по сделките. Нанесените щети от престъпната им дейност се установяват.
С постановления на Специализираната прокуратура на участниците в организираната престъпна група е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража” до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на постоянен арест на тримата.
hard admin

*

Top