Пропътуваха 300 км за да бъдат на Дамбалъ в нощта на чудесата

Над 300 км са пропътували живеещи в Северна България, за да бъдат на връх Дамбалъ, където в нощта срещу 6 май стават чудеса. Това разказаха за 24rodopi пристигналите в Момчилград от Велико Търново и други региони на Северна България. Някои от тръгналите към върха бяха с бебета.
На връх Дамбалъ край Момчилград всяка година стават чудеса. В нощта срещу Гергьовден – 6 май, от чешма на скалата потича лековита вода. Това се случва в полунощ, когато дъбовата гора прошумоли по особен начин. Мястото е свещено от древни времена, почита се и от християни, и от мюсюлмани. Местността Дамбалъ (от турската дума damla – капка) се намира на около 8 км североизточно от Момчилград. Вярва се, че заекващи се изцеляват, като се потопят във водата от чешмата или пият от нея, но само във времето от полунощ до първи петли и изгрев слънце. Обредното къпане помага и на деца с различни нервни заболявания.
За бликването на водата и нейните чудотворни свойства се разказват различни предания. Според едно от тях лековитата вода е творение на алианските светци Кърклар (Четиридесетте), невидими за грешните и видими за чистите и съвършени праведници. Това са духовни водачи, дошли по тези земи от Хорасан, притежаващи божествена сила и правещи само добрини. Събрали се веднъж на платото над скалата, като всеки донесъл божествена храна – фурми, грозде, цитрусови плодове. Седнали на Софра кая (каменна трапеза), нахранили се, но нямало вода да утолят жаждата си. Тогава Яран баба ударил с юмрук скалата, а оттам бликнала вода. Плиснала към долината и близкото село Летовник (Язла). Стреснал се Яран баба, че селото ще се удави, грабнал серна вълна и запушил извора. “Като не тече, нека поне да капе…”, изрекъл той.
Близо до извора е тюрбето на Яран баба, което се поддържа и почита и до днес от алианското население в района.
За мюсюлманите от Източните Родопи 6 май е празникът Хъдърлез, с който свързват началото на лятото, припомня „Стандарт”. Това е денят на двамата светци Хъдър и Иляз, които се движат в две противоположни посоки, за да помагат на хората.
hard admin

*

Top